IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
14:30 | 28 юли 2021
Обновен: 09:39 | 29 март 2024

Кацаров ще дава награди на ваксинираните (ВИДЕО)

Здравният министър вещае по-малко смърт от COVID-19 при новата вълна

По материала работи: Слав Велев
Кацаров ще дава награди на ваксинираните (ВИДЕО)

Грешки и неизпълнение на ваксинационния план на предишното правителство, са сред причините за ниския темп на имунизация у нас. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването му в  Народното събрание  за готовността на системата за справяне с евентуална нова вълна на епидемията и ваксинацията у нас.

Ваксинационния план е от края на миналата година с 4 фази. В средата на февруари е прекратен без да е изпълнена, която и да е фаза. Според него от първа фаза са ваксинирани около 50 000 души. Във втората са имунизирани над 30 000 души. На 8 февруари Националният ваксинационен щаб взима решение фазите да отпаднат и който, където може, да иде и да се ваксинира, отчита Кацаров.  Друга грешка, която той отчете  е свързана с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на AstraZeneca за сметка на останалите препарати, които впоследствие са одобрени.

Друга голяма грешка е било, че не са се ваксинирали приоритетно възрастните хора. Според него е бил даден този приоритет  е щяло да се спасят животи. „Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите от COVID-19 са хора над 60-годишна възраст. За съжаление дадохме като жертва възрастните хора и това ни коства 10 000 живота“, каза Кацаров. Според него е трябвало да се защитят най-уязвимите хора. Друга грешка е логистиката на ваксините.

Има ръст на ваксинираните възрастни хора, това е добра новина, коментира д-р Кацаров. Това ще доведе до по-малко жертви през следващата ковид и по-ниска смъртност, каза Кацаров.

Той отчете като факт това, че има спад в желанието за ваксинация не само у нас, но и по света. Той направи сравнение -  74 дни след 10 май и 74 дни преди това по колко дози са поставяне. Според него преди това са ваксинирани 794 хиляди души с една доза, а след това  до днес са сложен 966 хиляди дози. Така според него 170 хиляди души повече са ваксинирани по време на служебното правителство. Той пресметна, че средно на ден преди са поставяни по над 10 дози, а след това сред по 13 хиляди.  Така според служебния министър не е вярно, че служебният кабинет се е провалил с ваксинацията.

Според него поради липсата на добра информационна кампания са се създали предпоставки да се разпросторанят негативни нагласи за ваксините. „След като те вече са факт сред общностите става много трудно да се преодолеят, коментира Кацаров.

Той отчете, че за последните 30 години продължителността на живот у нас е нарасналоас 5 години, а за последната година е намаляла с 1,5 година . „Това е катастрофален резултат. Само за една година се се е скъсила продължителността на живота с година и половина. 26 хиляди души за 6 месеца са починалите повече през 2020 в сравнение, с която и да е година от последните 5“, каза министърът. Според него това може да се предотврати в бъдеще с план. Той посочи, че ведомството е изготвило такъв план за действие при следваща ковид вълна.

Служебният министър отчете като грешка и причина за разрастване на заразата, че болните са били настанявани навсякъде. Според сегашния план се предвижда поетапно заемане на леглата по области, като се запълни една болница следва следващата, така че да не влизат всички. В последния етап ще има заразени във всички болници. „ Надявам се да не се стига до там“, каза Казаров.

Той отчете, че основни рискове през следващата пандемична вълна са свързани с  ваксинацията. „Ниският процес на ваксинация увеличава риска от лоша вълна. Ако не се ускори сега когато имаме летен прозорец няма да имам добра основа и броя на заразените няма да е малък“, обясни министърът. Според него вторият риск е ако планът за действие при следващата вълна не се изпълнява. Ако се спазва вероятно няма да има лошо управление на кризата, увери Кацаров. Той отчете като друг  риск  лошото състояние на здравната система. „Тя е тежко дебалнасирана и  лошо финансирана“, каза министърът.

За него ковид е основание да се бърза с реформите, за да може системата да се справи по-добре при следващата вълна.

Имунологът и депутат от ИНТ Андрей Чорбанов  от своя страна определи планът за действие при следваща вълна като не добър, тъй като  не покрива изискванията на населението. Той попита и защо се тестват на влизане в страната ваксинирани граждани.

Кацаров от своя страна каза, че няма да спори с него за имунология и отсече, че планът е добър. Той отчете още, че у нас няма регистрирани случаи на тежки нежелани реакции.

Той изтъкна, че предизвикателство за следващото правителство ще е предизвикателство какво ще прави ваксините, които не се поставят.

„Има риск за унищожаване на 22 хиялди ваксини, които им изтича срокът в края на месеца. За други количества засега няма риск, но те ще трябва да се дарят на трети страни“, обясни Кацаров. България е поискала отлагане на доставки на дози ваксини, но те ще се получат. Това е направено за да не се наложи на следващото правителство да унищожава ваксини.

„В ход на преговори сме с мобилните оператори за стартиране на смс кампания със символични награди за ваксинирани. Това  вероятно ще се продължи от следващото правителство“, обяви министърът.  Той все пак заяви, че е  привърженик ваксинирането да е доброволно. "Трябва ли да се лъже човек с ваучер, за да се предпази от вируса", попита министърът. Той призова ваксинацията да остане доброволна и призова да се убедят хората в ползата от имунизирането.

 

Коментари

Новини Варна