IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:40 | 3 август 2021
Обновен: 02:51 | 20 май 2022

Кой кой е в кабинета на Пламен Николов

Неофициално: Технократи и седесари, предлага Слави

По материала работи: Слав Велев
Кой кой е в кабинета на Пламен Николов

Първите имена на министри в кабинета на "Има такъв народ" излязоха неофициално след срещата на най-голямата партия с "Изправи се БГ! Ние идваме". В нея участваше и кандидатът на ИТН за премиер Пламен Николов. Пред журналисти той заяви, че до полунощ снощи е подреждал министерския си екип, предаде "Стандарт".

Ето първите имена, които се завъртяха в парламента:

Министър на финансите - Пламен Данаилов

Пламен Данаилов е депутат от "Има такъв народ", един от топ финансовите експерти на партията. Има над 20-годишен опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Консултирал е и управлявал редица проекти по сливане и придобиване. Данаилов е водещ експерт по оценка на цели търговски предприятия и бизнес оценяване. Завършил е УНСС със специалности "Финанси" и "Счетоводство и контрол". Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Министър на икономиката - Десислава Димитрова

Десислава Димитрова е дългогодишен мениджър в "Давид холдинг" - компания, която се занимава с проекти в областта на информационните технологии. Участва в редица ключови проекти с национално значение в областта на интелигентната инфраструктура и дигитализацията. Магистър по математика и информатика от Пловдивския университет, както и по счетоводство и контрол от Великотърновския университет.

Министър на енергетиката - Александър Николов

Александър Николов в момента е служебен зам.-министър на енергетиката. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капител, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация.

Министър на земеделието - Пламен Абровски

Пламен Абровски е юрист. Магистър по право с над 17-годишен юридически опит, с експертиза в земеделското право, европейските процедури и политики. Дългосрочно командирован от министерството на земеделието и храните като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, Белгия. Говори 3 езика, на 41 години.

Министър на здравеопазването -  Силви Кирилов

Силви Кирилов е един от най-добрите български уролози, управлявал е "Александровска болница".

Министър на регионалното развитие -  Георги Георгиев

Георги Георгиев е председател на Комитета на ИТН по регионално развитие, има над 10-годишен управленски опит в частния бизнес и управлението на проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства, включително и със средства от фондовете на ЕС. Ръководител е на екипа, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация.

Министър на транспорта и информационните технологии - Гроздан Караджов

Гроздан Караджов е едно от емблематичните технологични лица на прехода. Главен секретар на министерството на транспорта и председател на съвета на директорите на БТК по време на управлението на Иван Костов. Бил е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и изпълнителен директор на Фондация "Демокрация". Професионалната си кариера започва във Фондация "Отворено общество". Народен представител в 43-ото НС от Реформаторския блок.

Министър на правосъдието - Момчил Иванов

Момчил Иванов е адвокат и областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. Той има опит в политическия живот, бил е активист на СДС.

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Адвокат Радостин Василев беше председател на парламентарната правна комисия в 45-тото Народно събрание. 36-годишният Василев е адвокат с дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години той е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Публикувал е десетки статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Консултира много спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Управляващ партньор е в адвокатско дружество „Радостин Василев“, в което работи с Петьо Василев, Людмил Георгиев и Ива Николова.

Министър на отбраната - Теодора Ганчовска

Теодора Генчовска е първата жена, която е предложена за министър на отбраната. Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната й кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел НАТО и ЕС в Министерство на отбраната. Участвала е в български делегации в срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика, на 50 години.

Министър на външните работи  - Ради Найденов

Ради Найденов е дипломат от кариерата. Завършил е международни отношения в УНСС. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Дългогодишен посланик в Австрия и Германия, извънреден и пълномощен посланик в Швейцария, извънреден и пълномощен посланик в Лихтенщайн, ръководител на посолството в Берн. Служебен министър на външните работи в правителството от 2017 г. Говори 4 езика, на 58 години.

Министър на вътрешните работи -  Петър Илиев

Адвокат Петър Илиев е доктор по право и университетски преподавател в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, където преподава учебните дисциплини „Конституционно право“ и „Организация на правозащитните институции“. Основател е и Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Илиев и партньори“. Завършил е висшето си образование по право в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” с пълно отличие (диплома 6.00) и е първенец на випуска. Има специализации по „Правораздаване”, „Публична администрация“, „Международно право и международни отношения”, „Английско търговско право и право на Европейския съюз“ (Великобритания) и „Американско търговско право“ (САЩ). Бил е академичен наставник по научен проект с подкрепата на Съвета на Европа. Председател е на Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб. Почетен консул е на Барбадос. Той е член на Асоциацията на Почетните консули в България – пълноправен член на Световната федерация на консулите (FICAC). Стана Адвокат на 2020 година в Националните правосъдни награди, активно участва в благотворителните акции за деца, болни от церебрална парализа.

Министър на културата - Георги Султанов

Известният български тенор Георги Султанов дълги години работи в бургаската опера.

Министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Ивайло Кожухаров е експерт по туризъм. Магистър по икономика и магистър по маркетинг с над 17 години професионален опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в „Албена” АД. Изпълнителен директор на хотелска верига тракийски хотелиери. Генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори 4 езика, на 36 години.

Министър на образованието - Велислава Петрова

Велислава Петрова е български учен, имунилог. Учила е в университета в Бристол и в университета в Кеймбридж. Има докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в глобалния алианс за ваксини и имунизация в Женева. Говори 3 езика, на 31 години.

Министър на труда и социалната политика - Теодора Пенева

Теодора Пенева е експерт по енергийна бедност и социална политика. Има 17 години практически и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори. Работи в системата на БАН.

Коментари

Новини Варна