IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:50 | 10 септември 2021
Обновен: 06:56 | 18 април 2024

КС подхвана "канадеца", иска от Радев декларацията му, че е българин

Магистратите пита кога Кирил Петков е спрял да бъде гражданин на северноамериканската държава

По материала работи: Слав Велев
КС подхвана "канадеца", иска от Радев декларацията му, че е българин

Конституционният съд се интересува основно от датата, на която служебният министър на икономиката Кирил Петков е престанал да бъде канадски гражданин. Това става ясно от определението на съда по делото за гражданството на Петков. Ключовата дата е 10 май, когато президентът Румен Радев издаде указа за назначаване на служебното правителство, предаде "Медиапул".

Президентът трябва да представи декларацията на своя министър, че няма друго гражданство освен българско, преди да влезе в състава на правителството. Министърът на правосъдието трябва да удостовери с документ дали Петков изобщо е имал българско гражданство към 10 май. Министерството на външните работи трябва да поиска информация от Канада дали към тази дата Петков е имал валидно канадско гражданство. Кирил Петков трябва да представи официалния писмен документ от Канада, който удостоверява, че той е освободен от канадско гражданство с посочена дата.

Служебният министър обясни преди две седмици, че е получил информация за освобождаването си от канадското гражданство, но не посочи датата, от която това се е случило. По делото пред КС тя е най-важна. Делото пред КС бе образувано по искане ГЕРБ, но атаката срещу най-популярната фигура в служебното правителство бе започната от парламентарната трибуна от "Има такъв народ".

Актовете на Кирил Петков като служебен министър на икономиката няма да бъдат отменени, дори той да се окаже с двойно гражданство и президентският указ за назначаването му да бъде обявен за противоконституционен. По неофициална информация, ако Кирил Петков наистина има канадско гражданство към момента на назначаването, КС ще обяви неговия избор за противоконституционен. Според доминиращото тълкуване на конституцията изискването за българско гражданство е напълно формално и не подлежи на допълнително тълкуване.

Предишното решение 3 от 2020 г. на КС води до ясния извод, че дори назначаването на Кирил Петков за министър да бъде обявено за противоконститиционно, това реално няма да доведе до нищо. Най-много той да бъде изваден от състава на служебното правителство, ако то още функционира. Това решение на КС тълкува въпроса за стабилността на актовете на централната и местната власт. Неофициално се знае, че Кирил Петков няма да влезе в състава на новото служебно правителство, което прави делото на КС безпредметно. Президентът вече коментира, че Кирил Петков е атакуван от корупционери, които искат да върнат часовника назад. По думите на Румен Радев това е политическият аспект на атаката.

В сряда КС образува дело и по искането за тълкувателно решение, подадено от правосъдния министър Янаки Стоилов. Той настоява за тълкуване дали има право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Преди месец ВСС отказа да разгледа искането на Стоилов за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, въпреки министърът има право да инициира дисциплинароно производство срещу всеки магистрат. КС образува дело и по искането на Висшия адвокатски съвет за мораториума за придобиване по давност на общински и държавни имоти.

Коментари

Новини Варна