IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
15:15 | 10 септември 2021
Обновен: 19:03 | 17 април 2024

Рашков разпореди: Катаджиите да излязат от храстите!

Органите на реда трябва да бъдат на видими места, докато изпълняват задълженията си по контрол на скоростта

По материала работи: Слав Велев
Рашков разпореди: Катаджиите да излязат от храстите!

Снимка: ArenaMedia

Служителите на пътна полиция вече да не се крият, докато изпълняват задълженията си по спазване на Закона за движение по пътищата. Това е разпоредил вътрешният министър Бойко Рашков. Заповедта е публикувана на сайта на парламента като отговор на въпрос от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров към силовия министър относно практиката, позната още като „криене по храстите“ с цел да изненадат водачите, изскачайки пред тях в последния момент.

Рашков е наредил още както катаджиите, така и техните служебни коли да бъдат на видими места, докато изпълняват задълженията си по контрол на скоростта.

Министърът на вътрешните работи иска от КАТ и да не се извършват "безцелни" проверки, като превозни средства и граждани се спират в предвидените от закона случаи. Според Рашков нарушителите, които създават предпоставки за възникване на инциденти трябва "да бъдат изваждани от транспортните потоци".

В заповедта на министъра пише още, че контролът на скоростта трябва да се извършва на места, характеризиращи се с концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия.

За служителите на КАТ, които не спазват заповедите се очакват дисциплинарни наказания.


Сигнали за водачи, които шофират рисково и нарушават закона, пък могат да се подават както лично, така и чрез упълномощен представител в деловодствата на структурите на МВР или в Приемната на МВР, както и по електронен път, по поща, чрез Единен европейски номер за спешни повиквания 112 или на открита телефонна линия: 02 982 2222.

3 977 са тежките катастрофи у нас от началото на годината. 328 души са загинали, а 4 945 са били ранени, сочи справка на Министерството на вътрешните работи.

Коментари

Новини Варна