IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
16:00 | 22 септември 2021
Обновен: 15:33 | 17 април 2024

Патриотизмът ни е по-силен от вируса, хиляди без мерки във Велико Търново

В старопрестолната столица дойде и президентът Румен Радев

По материала работи: Слав Велев
Патриотизмът ни е по-силен от вируса, хиляди без мерки във Велико Търново

Снимки: Фейсбук

Патриотизмът ни е по-силен от вируса, хиляди граждани и политици се събраха във Велико Търново без да спазват противоепидемичните мерки, които важат в момента в страната. Повод са тържествата по случай 113 години от обявяването на независимостта на България.

И тази година празникът на Независимостта е белязан от пандемията. Въпреки това патриотичният дух е по-силен от вируса, a хората нямат страх от COVID-19 въпреки тревожните данни за разпространението на заболяемостта у нас.

Преди 113 години България отново се появява на световната карта като независима държава. Отхвърлена е политическата и финансовата зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано. Историческият акт е извършен в старата българска столица Велико Търново.

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд обявява Независимостта ни от Османската империя. Кулминацията на честванията са в старопрестолната столица. 

113 години по-късно думите от манифестта, прочетен от княз Фердинанд, отново оживяха. За поредна година важната роля да бъде мост между миналото и настоящето е поверена на актьора Милен Иванов, предаде Bulgaria ON AIR.

"Какво е Независимостта? Има ли държава, страна, народ, който е независим? Мисля, че в съвременния свят едва ли съществуват независими хора и държави", подчерта той.

"113 години по-късно този празник стана един от най-важните за всички българи, защото в този ден ние трябва да говорим повече за обединение, единомислие", коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Традицията беше спазена и на крепостта "Царевец" тържествено беше издигнато българското знаме. В старопрестолната столица дойде и президентът Румен Радев.

"На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни, независими хора", заяви държавният глава.

Във Велико Търново ще пристигне и служебният премиер Стефан Янев, но заради противоепидемичните мерки празненството ще мине без тържествена заря-проверка.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Коментари

Новини Варна