IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
14:45 | 21 октомври 2021
Обновен: 12:40 | 25 април 2024

До понеделник: Минаваме гратис без "зелен сертификат"

Дават безплатни тестове на бизнеса

По материала работи: Слав Велев
До понеделник: Минаваме гратис без "зелен сертификат"

Здравните власти ще дадат гратисен период до понеделник, за да бъде тествана системата за въвеждане на "зелените сертификати". Това стана ясно на днешния брифинг в Министерството на здравеопазването.

Зам.-министърът д-р Александър Златанов заяви, че е имало разговори с работодателите. Ще им бъде дадена отсрочка, за да организирт така работата си, че да отговарят на условията за работа с клиенти съгласно заповедта на министъра.

"В разговор с нас те изложиха една молба да имат гратисен период, така че да могат да въведат съответно тези мерки в обектите, които управляват. От днес за утре им е трудно", каза той, посочвайки, че разбират ситуацията.

Затова до понеделник при проверка от РЗИ при установяване на нарушения няма да има глоби, а само предписание. Освен това, за да не се чудят работниците къде да си направят тест, се предвижда безплатни тестове да бъдат осигурени за бизнеса.

Д-р Златанов също потвърди, че с помощта на Информационно обслужване ще се разработи система, която да гарантира сертификат и за лицата, регистрирани с положителен антигенен тест. И направи уточнението, че въпросният сертификат ще е различен от този на ЕК за ваксина и преболедуване, доказано с PCR тест.

Коментари

Новини Варна