IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
11:15 | 13 ноември 2021
Обновен: 00:46 | 18 април 2024

Учениците обратно по стаите на порции

Плюенето в клас мина нормално, включиха се над 3000 доброволци

По материала работи: Слав Велев
Учениците обратно по стаите на порции

Втора обществена поръчка достави още 86 000 теста в четири области, но директорите ги пестят за след изборите

Учениците ще се върнат на порции в класните стаи, след като една от фирмите, получила част от първата обществена поръчка за доставка на щадящи тестове за Ковид-19, изчезна. Става дума за "Булснайт", която е регистрирана в "Младост". Все още не е ясно дали компанията, подписала договор да достави 200 000 щадящи теста в училищата на 15 области, е получила някакво авансово плащане, пише "Стандарт".

"Единият от доставчиците изчезна и не ги достави", заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг и малко по-късно посочи името на фирмата. Поради тази причина е обявена и втора обществена поръчка, от която вече са доставени 86 000 теста за четири области и децата, които живеят там, могат да се върнат в клас. Остават обаче още 11 области, за които тестове няма, така че учениците от първи до четвърти клас не могат да се върнат в класните стаи по едно и също време.Директори на четирите области, получили тестове, заявиха, че няма да рискуват да ползват тестовете само за един учебен ден - петък, и ще върнат децата едва след изборите - на 16 ноември. "Няма смисъл да хабим тестове и в петък, и във вторник, затова децата остават дистанционно, въпреки че родителите са се подписали, че са съгласни тестове да има", разказа училищен директор.

Иначе тестването в първия учебен ден - сряда, протече безболезнено и дори забавно,

разказаха директори и учители. Над 3000 доброволци са се включили в помощ на преподавателите, така че процесът да протече за минималните 30 минути. Някои от тях са родители, други са студенти от факултета по медицина, както и по дентална медицина. "За децата бе по-скоро забавно", разказва Данко Калапиш, директор на 107-мо училище. Той самият тествал педагозите, а учениците били подготвени от родителите си, че това се прави, за да бъдат здрави. Родители пък взривиха социалните мрежи, че искат да помагат, но училищата им казали, че имат достатъчно педагози, за да се справят сами.  Още от сутринта в социалните мрежи започнаха да се появяват коментари за тестването, което изглежда не е стресирало много децата, а като че ли по-скоро им е донесло известно разнообразие, особено след като е било поднесено предимно в игрова форма. "Като доброволец в училищното тестване днес в нашия клас стресирани деца не видях.

Видях щастливи и еуфорични деца, които искат да си прегръщат приятелчетата

и да са там. Стресиращо и травмиращо за тях го правим ние. Аз избрах да им го направя весело и накрая всички бяхме ухилени", посочи родител в туитър."Тестовете НЕ СА травмиращи, а интересни за децата. Чувстват се като млади алхимици, особено като им кажеш, че от касетите с пробите ще излезе крокодил", написа друга майка във Фейсбук. Притеснения имаше и заради това, че децата не бива да са яли и пили 30 минути преди изследването. Много от родителите бяха възмутени, защото това нарушава градени с години хигиенни навици. Някои училища осигуриха закуски, защото най-малките им ученици бяха извикани в 7,00 заради теста, което означава, че трябва да бъдат събудени прекалено рано, за да закусят у дома. "За съжаление всички щадящи слюнчени тестове трябва да се правят на гладно, така че не би имало особено значение кой тип тест ще избере министерството", разказа Асен Александров, директор на 51-во СУ. По неговите думи в училището

цялото тестване е преминало за 20 минути

Самото изследване се извършва най-малко от двама души - учители, непедагогически персонал, медицински лица или доброволци родители. Всички те следва да са с валиден сертификат. Резултатите от тестовете излизат в рамките на 15-20 минути. При положителна проба на ученик, той трябва да направи втори тест в лаборатория в срок до 24 часа. Ако той е положителен, паралелката ще се карантинира. Ако е отрицателен, детето се връща в клас и учебният процес продължава. Според заповедта на здравния министър, ако има дете с положителен тест, то трябва да бъде отведено от родителите в лаборатория за допълнителен PCR.

Голям е проблемът обаче в средищните училища, където деца от различни села се извозват

с автобуси в най-голямото населено място. Ако детето е с положителен тест, неговите родители ще трябва да изчакат първия междуградски автобус, за да си го приберат вкъщи или да го заведат на лекар, а и не е ясно в кое от всички населени места има лаборатория, признаван здравни експерти.Много различни са и позициите на родителите дали техните деца да бъдат тествани. В столичното 145 ОУ "Симеон Радев" например над 90% от родителите са изявили желание децата им да бъдат тествани за коронавирус преди часовете. Първо в учебното заведение са били изследвани децата от втори клас. "Най-напред са тествани колеги от непедагогическия и педагогическия персонал с тестове, закупени от училището. Имаме много доброволци и родители, които искат да помогнат", обясни пред Нова тв директорът на 145 ОУ Антоанета Михайлова. "Първото тестване за COVID-19 на учениците в 51 СУ "Елисавета Багряна" в София премина успешно. За 20 минути бяха изследвани 188 ученици в осем паралелки от I и II втори клас. В процеса се включиха над 30 доброволци. Всички деца са здрави", съобщиха от МОН, позовавайки се на данни от училището. "Чудесна организация! Чудесни родители- 40 доброволци! Чудесни ученици! Благодаря ви! За 20 минути тестовете бяха проведени и чиновете дезинфекцирани. 188 тествани, 188 отрицателни. В 8:30 всички учат!", написа във фейсбук директора му Асен Александров. "Връщам се от училището на сина ми. С доста от родителите помогнахме за тестването. Нямаше лиги, храчки и т.н.

С клечка се събира слюнка под езика

Осигурени са ръкавици, специални чували за отпадъците. Директорката посреща родителите на входа. Обяснява, успокоява. Всички бяха позитивно настроени и готови да съдействат с каквото още е необходимо. А децата? Децата са си деца - радват си се, смеят се, закачат се, снимат си тестовете. А, и си правят селфита как плюят, което вече е малко прекалено, но на тяхната възраст е абсолютно нормално. Пиша този пост, за да споделя как премина това при нас, а не за да агитирам за каквото и да било, написа майка във фейсбук.Очакванията на МЗ и МОН са още следващата седмица да дойдат достатъчно тестове, така че и другите области да започнат присъствено обучение с децата. Обещанията са, че родители и учители ще имат поне два дни, преди да се организират за връщането на децата в клас, така че майките и бащите да се върнат към нормалната си работа.

Директор: Тестовете са за по-големи деца

Тестовете са подходящи за по-големи деца, заяви директорът на 119 СУ Диян Стаматов. Той е и ръководител на най-голямата работодателска организация на училищните директори. Според него при следващата обществена поръчка за тестове трябва да бъде включен критерий "Приложимост за дадената възраст". По думите му не е било уместно затварянето на училищата особено в малките класове, тъй като досегашното тестване показва, че децата до 12-годишна възраст не носят опасност от заразяване. 

Коментари

Новини Варна