IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
11:00 | 17 ноември 2021
Обновен: 02:47 | 25 април 2024

Гимназисти от частни школа – влизат в клас! МОН, защо делите децата?

Още 1 103 800 бързи теста поръча здравното министерство

По материала работи: Слав Велев
Гимназисти от частни школа – влизат в клас! МОН, защо делите децата?

За още 1 103 800 бързи теста пусна поръчка здравното министерство. Само че те отново са предвидени за скрининг на най-малките ученици от 1-и до 4-и клас. Така, колкото и да са големи количествата, които се поръчват в последните седмици, за момента всички са насочени за децата от началния курс, като на този етап остава абсолютно неясно кога ще бъдат осигурени тестове и за по-големите ученици. Оказа се обаче, че това не важи за учениците от частни столични училища...

Майка на десетокласник се свърза с GlasNews.bg и ни разказа какво всъщност се случва в момента в столицата. Според нея на фона на липсата на реален шанс големите ученици да тръгнат на училище преди втория срок, от вчера в частно столично училище приемат всичките си випуски с разрешение на министъра и заплащане на тестовете от родителите.

Предлагаме ви целия разказ на майката, коментарите оставяме за вас, а въпросите, които задава жената и които вече е изпратила на мейла на Министерството на образованието, ги задаваме официално и ние на министър Николай Денков.

"Родител съм на ученик в 10-и клас и жител на София. Както всички знаем, горен гимназиален курс прекараха най-дълго вкъщи и реално вече трета учебна година са на дистанционно обучение. В момента 1-4 клас биват тествани и посещават училище, министър Денков при една от последните си телевизиони изяви каза, че ако тестването сработи, поетапно ще се пускат и останалите ученици (без да има конкретен план и срокове за това).

Вчера звънях в министерството, откъдето ми казаха, че поръчка за нови тестове няма, нито има реален план за тръгване на големите ученици. Това съвпада и с неофициалната информация от директора на моето дете (голямо столично училище), че той не вижда сигнали и реален шанс големите да тръгнат преди 2-ри срок.

В същото време обаче частно столично училище от вчера приема всичките си випуски с разрешение на министъра и заплащане на тестовете от родителите. В момента и други частни училища започват да организират същото. За учащите в държавни и общински училища обаче няма такава опция (би било трудно да се организира, а вероятно и незаконно на този етап да се изисква плащане от родителите).

Вчера устно и писмено информирах министерството, че ще подам иск срещу държавата в Международния съд и в частност срещу Министерството за лишаване на децата (конкретно гимназистите) от обучение (качествено такова), застрашаване на психическото им здраве (в цяла Европа има проучвания за вредата от ДО, само в България не се говори за това) и не на последно място допускане на дискриминационни практики, като това някои училища да работят - не противоречи ли това и на твърдението, че присъственото обучение влошава епидемиологичната обстановка (не е ли валидно това и за частните училища?)."

И така, питаме министър Денков:

1. Наистина ли не е направена поръчка за тестове за големите ученици? И ако е така, това означава ли, че гимназистите няма да влязат в класните стаи преди 1 февруари?

2. Дали ли сте разрешение частни училища да приемат и големите си ученици срещу заплащане от родителите им на тестовете? Кой е осигурил тези тестове? Поединичното "спасяване" няма ли отново да увеличи и без това зейналата пропаст на разединение сред обществото ни? С какво частните ученици са по-различни от държавните и общинските - и в здравен, и в психологически аспект?

Очакваме отговорите.

Докато подготвяхме статията, от Министерството на образованието се появи информация, че ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката (МОН) да е предоставило безплатни.

Това щяло да бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Промените вече били подготвени в МОН и изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

От МОН твърдят и че междувременно в министерството са постъпили "няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата. На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени със споменатата заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни."

Така че отново питаме: Каква е истината? 

Коментари

Новини Варна