IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
09:30 | 18 март 2022
Обновен: 00:12 | 18 април 2024

Какво могат ПВО системите С-300, които САЩ искат да дадем на Украйна?

Страната ни има общо 10 установки - два дивизиона с по 5 комплекса

По материала работи: Слав Велев
Какво могат ПВО системите С-300, които САЩ искат да дадем на Украйна?

Снимка: Уикипедия   

Американският министър на отбраната Лойд Остин се очаква да пристигне в София в следващите часове. Шефът на Пентагона ще се опита да убеди кабинета ни да предостави за Украйна ракетни комплекси за противовъздушна отбрана С-300.

Какво знаем за тях?

С-300 са най-добрите и модерни ПВО системи на въоръжение в Българската армия. Заради високите им възможности и добро състояние ракетите защитават най-важните и стратегически обекти у нас, като АЕЦ Козлодуй и София, пише "ДИР.bg".

Страната ни има общо 10 установки - два дивизиона с по 5 комплекса. Системата е закупена от София през 1988 година, а установките са базирани край Банкя.

Един комплекс е съставен от мобилен ракетоносец с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

Именно наличието на С-300 в арсенала на армията ни нарежда България на второ място по ПВО възможности на Балканския полуостров. Първа е Турция, която има С-400. Гърция и Румъния са другите страни, притежаващи бройки от С-300.

ПВО системата С-300 е равностойна на американската "Пейтриът", но има някои предимства. Тя покрива радиус от 360 градуса, спрямо 120 градуса на щатската ПВО система.

Ракетите C-300 са базирани на колесни превозни средства, което ги прави силно мобилни и трудни за засичане от противника. Времето за оперативно разгръщане е само пет минути.

Наред с това С-300 е първият ПВО комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.

Радарът може да открива балистични ракети на 1000 километра, крилати ракети на 300 км. Обсегът на ракетата е между 45 и 200 километра, а таванът на полета е изключително висок.

C-300 е в състояние бързо да реагира на възникващите заплахи поради високата скорост на системите за откриване и насочване, изравнявайки фактора на изненадата, благодарение на радарната система за ранно засичане на целите. Ракета 48N6 е основата на огневата мощ на системата. Тя има уникални полетни характеристики и голяма мощност на заряд.

Всяка година Българската армия провежда тренировки със С-300 на полигона край Шабла.

Коментари

Новини Варна