IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:15 | 18 март 2022
Обновен: 17:17 | 28 април 2024

Знаят ли депутатите ни къде се намира Украйна? Биха ли приютили бежанец?

За 7 дни народните представители са казали 166 пъти името на страната

По материала работи: Слав Велев
Знаят ли депутатите ни къде се намира Украйна? Биха ли приютили бежанец?

Снимка: Bulgaria ON AIR

Войната в Украйна определя дневния ред и в българското Народно събрание. Готови ли са депутатите да приемат в дома си бежанец и могат ли да покажат Украйна на картата?

22 дни война в Украйна, една оставка в българското правителство и безброй изявления по водещата световна тема в Народното събрание. 

"Аз мисля, че правителството помага и го правят. – А вие в личен план?- Да, вече съм регистриран!- А може ли да ни покажете къде се намира Украйна на картата? – Да, ще ви покажа", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Михаил Камбалев пред Bulgaria ON AIR.  

"Може ли да ни покажете къде е Украйна на картата? – "Това е Украйна, бил съм там, много ми харесва държавата. Тук се намира Киев, тук е Беларус. Непосредствена е заплахата и хората са близки до нас", посочи депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов. 

Владимир Табутов се е ангажирал лично с каузата на бежанците.  

"Вече съм направил дарение и съм се свързал с "Мати Украйна". Това е една асоциация, която е гражданска", допълни Владимир Табутов.  

"Дарихме дрешки, дарихме детска количка и всичко, което можем да подпомогнем за децата", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венеция Нецова-Ангова.  

Питаме и опозицията. Тома Биков от ГЕРБ споделя, че по- скоро би дарил, защото апартаментът му е малък. 

"Бих помогнал по някакъв начин, но е въпрос на пространство. Аз, за съжаление, имам един апартамент с две стаи", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.  

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова е помогнала, но не разкри детайли. Било личен акт. Вярва, че всеки може да даде старата си къща на село. 

"Това обаче се прави в координация с местните власти, там обаче държавата отсъства", посочи депутатът от ГЕРБ Росица Кирова.


 
От "Възраждане" също помагали. 

"Конкретно помощ за бесарабските българи, които идват от Украйна и ние сме фокусирали вниманието си върху тях. Моят дом за съжаление, не е толкова голям, за да мога да си позволя да приема някого, но имаме членове, които са предоставили второ жилище, което притежават", заяви депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова. 

Иначе само за 7 дни народните представители са казали 166 пъти думата Украйна от парламентарната трибуна.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и оператора Александър Иванов. 

Коментари

Новини Варна