IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:45 | 7 юни 2022
Обновен: 21:32 | 25 април 2024

Саниране, рестарт: 3000 панелки в очакване, парите стигат, но за 1000

Вече може и сграда само с 3 апартамента, а не поне 36, както досега

По материала работи: Слав Велев
Саниране, рестарт: 3000 панелки в очакване, парите стигат, но за 1000

Обещанието, че обитателите на панелки, които кандидатстваха за националната програма за енергийна ефективност, но парите не стигнаха за тях, ще санират блоковете си 100% безвъзмездно, най-вероятно няма да бъде изпълнено. Това научи “24 часа” от източници в работната група, която изготвя правилата за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост. Те трябва да са готови и публикувани преди 1 юли, както изисква самият план, и десетина дни след това трябва да почне процесът по кандидатстване.

В плана за саниране на жилищни сгради се предвиждат 1,4 млрд. лв. с ДДС. Обещанието, което даваше още ГЕРБ в края на управлението си, а после и служебното правителство, а и сегашното, беше, че онези близо 3000 сдружения на собственици, които кандидатстваха последни и за тях не стигнаха двата милиарда лева по националната програма на ГЕРБ, ще бъдат включени сега с предимство и при същите условия, т.е. няма да имат никакви разходи. Това обаче е невъзможно и една от идеите е те да кандидатстват отново и да изготвят за своя сметка техническо и енергийно обследване на сградата, а после и да платят 20% от цената за самата топлоизолация. В момента само техническото обследване на жилищна сграда струва между 6 и 8 лв. на квадратен метър, а енергийното - между 3 и 4 лв. Грубо пресметнато, за един стандартен панелен блок с 6 входа и на 8 етажа тези обследвания и проектът за самото саниране ще струват по около 1000 – 1200 лева на апартамент.

Идеята първоначално е била кандидатите да платят тези разходи и ако ги одобрят, след санирането те да им бъдат възстановени от средства, които се намерят извън плана за възстановяване. В работната група обаче възникнали спорове, защото нищо не гарантира одобряването на един блок за саниране, а хората вече ще са похарчили пари за проектите. Резултатите от техническото обследване например имат трайност 3 години. Ако дотогава не се изготви проект и сградата не се топлоизолира, това обследване трябва да се прави наново. Освен това кандидатите само дотук са над 3000 блока. Националната програма успя с близо 2 млрд. лв. да санира досега 2022 блока по цените от 2016-2019 г.

Оттогава строителните материали поскъпнаха средно с 40%

Сдруженията на собствениците са с едни гърди напред в надпреварата. Другите тепърва трябва да провеждат общи събрания със съседите си и ако постигнат съгласие между собствениците на поне 67% от идеалните части в блока, да регистрират сдружение. Това в идеалния случай отнема поне един месец. Хората, за които не достигнаха пари по предишната програма, ги чака обаче още една неприятна изненада - ще трябва да кандидатстват отново, тъй като става дума за съвсем различни програми. По Плана за възстановяване и устойчивост целта е сградите да придобият клас С на енергийно потребление, а не по-ниския B, заложен в националната програма по времето на ГЕРБ Това, от една страна, означава, че разходите за саниране ще са по-големи от преди не само заради инфлацията, а и защото се влагат материали от по-висок клас. От друга страна, и ефектът ще е по-голям и сметките за отопление, охлаждане и осветление ще намалеят по-чувствително, отколкото средните 40%, с които намаляха във вече санираните блокове.

Все още не е решено къде точно ще се кандидатства. По предишната програма това се правеше в общините, които след одобряването на блока организираха обществени поръчки за избор на проектантска фирма и след това на строителна. На по-късен етап строителите се отчитаха и общината подаваше заявление в Българската банка за развитие, тя осребряваше фактурите и общината плащаше на фирмите. Тогава се получиха много неприятни моменти, тъй като се оказа, че строителите образуваха картели и държаха цените високи. Това доведе по-късно до разследване от Комисията за защита на конкуренцията. Сега идеята е да се избере чрез обществена поръчка по една фирма консултант на всеки един от 6-те района за планиране и хората да подават документите си там. Също във всеки район ще се избират строителни фирми, с които да се сключи рамков договор. Но тъй като няма време - санирането трябва да се извърши до края на 2026 г., най-вероятно в последния момент ще се избере вариантът кандидатстването да става директно в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Другата новост е, че този път допустими сгради ще са всички жилищни сгради, в които има повече от 3 апартамента. По националната програма един блок трябваше да има поне 36 отделни апартамента, за да кандидатства.

Допустимите мерки ще са както преди: топлоизолиране на всички външни стени на сградата; ремонт и топлоизолиране на покрива; подмяна на всички стари дървени дограми, ако още има такива; подмяна на осветлението в общите части и в асансьора с енергоефективно, но без да се ремонтира или подменя самата асансьорна кабина с по-нова. Остъклението по балконите няма да се премахва, но където го има, външната стена на балкона се изгражда наново с топлоизолиращ материал. При неостъклените тераси топлоизолация се слага по всички външни повърхности. Не са допустими за финансиране мерки като фотоволтаици на покрива или подмяна на цяла отоплителна инсталация. Но ако собствениците желаят, могат да предприемат такива мерки изцяло за собствена сметка. Как се регистрира сдружение на собствениците Според действащия Закон за етажната собственост за усвояването на каквито и да било средства собствениците на жилища в една сграда трябва да учредят и да регистрират в общината сдружение на собствениците. Първата стъпка за създаването му е да се свика учредително събрание. Това става само чрез писмена покана, която може да бъде написана от домоуправителя, но и от всеки собственик на апартамент в сградата. Поканата трябва да се постави на видно място минимум 7 дни преди датата на събранието, като за самото ѝ поставяне се пише протокол и се подписва от трима човека. Хора, които отсъстват дълго от жилището си, са длъжни да оставят телефон или имейл и се считат за редовно уведомени, ако са получили съобщение. Ако не са оставили контакти, пак се считат за редовно поканени. Събранието е законно, ако на него са присъствали собствениците на поне 67% идеални части от цялата сграда. Те може и да не присъстват лично, а чрез упълномощени представители, като 1 пълномощник може да представлява до трима собственици. Сдружението трябва да си избере име, управител, управителен съвет и контрольор. За да се регистрира сдружението на собствениците, управителят трябва да занесе в общината копие от протокола от събранието заедно със списък на членовете с техните подписи. Отделно трябва да се регистрира и в регистър БУЛСТАТ.

71% от българите съгласни да се включат в плащането, но да топлоизолират цялата сграда 70,9% от българите са съгласни да доплатят нещо от джоба си, но да санират целия блок, в който живеят, и само 29% настояват това да стане със 100% безвъзмездни средства. 79,5% от анкетираните държат безвъзмездните средства да са над 50% от необходимата сума. Това показват данните от национално представително проучване на агенция “Алфа Рисърч”. То е правено във връзка с проекта Sheerenov, финансиран по програмата на Европейската комисия “Хоризонт 2020”, съобщи шефката на социологическата агенция Боряна Димитрова. Сред хората, които искат да топлоизолират жилищата си, само 35,5% са посочили, че нямат никаква финансова възможност дори частично да поемат разходите. 40% обаче са склонни да поемат дори риска от колективен кредит за санирането, какъвто се предвижда по програмата. 30 на сто от хората са посочили, че за тях е приемливо да плащат по 50 лв. месечна вноска по такъв кредит в продължение на 5 години, а 26% - до 100 лв. месечно. Над 90% от разпитаните са убедени, че ако се санира цялата сграда, това е много по-ефективно, отколкото само те да предприемат мерки. Въпреки това хората у нас вече са направили немалко да топлоизолират поне своето жилище. 80% от онези, които очакват и се надяват да санират блока, в който живеят, примерно са си сменили дограмите, сложили са изолация на външните стени на апартамента си, остъклили са балкона си, оправили са покрива или нещо друго. Програмата Sheerenov беше пилотен проект в България, по който преди няколко години бе саниран един жилищен блок, но тя се използва широко в Естония и Унгария, където е успяла да трансформира модела на 100 процента безплатното саниране в по-устойчив механизъм, каза Цвета Наньова, зам.-председател на Българската фасилити-мениджмънт асоциация. По тази програма публичният ресурс се използва за заплащане на труда на специализирана фирма, която да е посредник за дейностите по санирането между собствениците на жилищата и институциите и строителите. Половината от стойността на топлоизолирането се плаща от държавния бюджет, а другата половина се осигурява чрез колективен кредит. Основният източник на средства за гарантиране на тези заеми пред банките са Фондът за енергийна ефективност и Българската банка за развитие. Предвижда се и целева помощ за социално слабите, обясни Наньова. Според нея при такива колективни заеми няма солидарна отговорност, нито ще се изискват индивидуални обезпечения. Месечните вноски, които хората ще плащат в продължение на около 5 години, ще са около 100 лв. “Не е трудно да се предскаже разочарованието на хората от санирането по плана за възстановяване и устойчивост, тъй като той предвижда обновяване само на 3,6 млн. квадратни метра жилищна площ, т.е. около хиляда блока. А поне 54 хиляди блока в България имат нужда от това и затова е крайно време сегашният модел на 100% финансиране да бъде променен”, каза още Наньова.

Коментари

Новини Варна