IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:45 | 20 юни 2022
Обновен: 00:39 | 18 април 2024

Близо 82 000 украински бежанци пребивават в България

Жалват се, че лични лекари отказват да ги запишат за пациенти

По материала работи: Слав Велев
Близо 82 000 украински бежанци пребивават в България

Снимката е илюстративна/АРХИВ

"Украинските бежанци в момента у нас са 81 486 души. Те са поискали временна закрила. От тях 45 000 са деца. С личния си номер на чужденец след регистрация всеки бежанец може да изпълнява своите права". Това заяви председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, предаде БГНЕС.

По думите й молбите за международна закрила от страна на бежанци от Близкия изток са 8327, от тях 1423 са от непридружени непълнолетни деца. "Усилията са насочени към мотивиране и свързване на украинците с работодатели. Работи се по механизъм за дневна грижа, заради липсата на места в детските градини", посочи тя пред Nova News.

Според нея трудовите договори на украинци у нас са над 5800. "Те са IT специалисти, заети в сферата на услугите, в шивашката промишленост. Правителството прави опити да включи медицинските кадри под формата на здравни медиатори към лечебни центрове", обясни Тошева. И допълни, че в разпределителните центрове по морето напрежение в момента няма.

"Продължават да излизат от хотелите украински бежанци. До 31 август завършва втората фаза на програмата", коментира Тошева.

Междувременно стана ясно, че лични лекари отказват да запишат украински бежанци за свои пациенти. Хиляди са преминали от началото на войната досега в Дома на Украйна в квартал „Чайка” във Варна, всички те са намерили подслон и са получили хранителни продукти, но се оказва, че не могат да се възползват напълно от здравеопазването ни. Това коментира в световния ден на бежанците Полина Станчева, която е дежурна от първия ден в дома, предаде БНР

Въпреки че статутът на временна закрила дава право на украинските бежанци да ползват здравната ни система, много от личните лекари ги връщат под предлог - прекалена ангажираност, посочи Станчева. Не са малко случаите на потърсили спешна медицинска помощ, каза още тя, сериозен проблем си остава обаче това, че хора с хронични и други заболявания нямат достъп до личен лекар.

Всекидневно през центъра минават десетки, за да получат продукти от първа необходимост, а даренията намаляват, коментира още Станчева.

Коментари

Новини Варна