IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:30 | 7 август 2022
Обновен: 21:56 | 15 април 2024

Железничарите у нас празнуват днес

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на август

По материала работи: Слав Велев
Железничарите у нас празнуват днес

Снимка: БДЖ

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век.

Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд-София-Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред.

Управленският екип на БДЖ благодари на всички бивши и настоящи служители от дружествата в системата на Холдинга за всеотдайността и професионализма при изпълняване на служебните им задължения, за решителността при справянето с предизвикателствата и готовността за работа в полза на обществото - качества, които са за пример и правят достойна за уважение железничарската професия!

Независимо от трудностите и проблемите всеки достоен железничар е отдал своят личен принос и усилия за развитието на железницата като надежден, удобен и екологичен транспорт на пътници и товари.

И при съвременните предизвикателства, когато трябва да се съобразяваме с определени противоепидемични условия и да спазваме ограничения, железопътният транспорт се доказа като единственият надежден транспорт в условията на въведено извънредно положение, през което железницата не спря своята дейност нито за момент и всичко това благодарение на всеотдайността и непрекъсната работа на своите служители.

Коментари

Новини Варна