IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
13:00 | 12 август 2022
Обновен: 11:18 | 28 март 2024

Mинистърът на туризма инспектира българското Черноморие

Илин Димитров проведе в четвъртък вечерта работна среща в Бургас

По материала работи: Слав Велев
Mинистърът на туризма инспектира българското Черноморие

Домакин на срещата в Бургас бе областният управител проф. Мария Нейкова/Снимка: Министерство на туризма

Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров проведе в четвъртък вечерта работна среща в Бургас с местната власт и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие. На срещата, чийто домакин бе областният управител проф. Мария Нейкова, той представи основните приоритети, краткосрочните цели и политики, заложени в програмата на Министерството на туризма по време на служебния кабинет, както и принципите на работа, които бяха очертани. В посещението и срещите с туристическия бизнес по българското Черноморие участва и заместник-министър Ирена Георгиева.

Срещата в Бургас премина при засилен интерес и оживена близо двучасова дискусия по редица актуални теми.

От бизнеса поставиха въпроси като необходимостта от засилена и по-фокусирана реклама и утвърждаване на позитивния образ на дестинацията и българския туристически продукт; разширяването на пазар Турция и оптимизиране издаването на визи за трети страни; възможностите за финансиране на сектор туризъм по ПВУ; теми, свързани с регулиране на нормативната база, стопанисване на плажовете, създаване на точни специализирани карти на Черноморския бряг. Беше обсъден въпросът за дивото къмпингуване и развитието на къмпинг туризма като привличащ все повече чуждестранни платежоспособни туристи и увеличаване на броя на плажовете със син флаг.

“Тази година броят на българите, които избраха България, остана стабилен”, коментира министърът. “В момента имаме съвсем лек отлив на българския турист, а изходящият ни туризъм бележи ръст, той е над 3 млн. 500 хил. пътувания извън България.”

Това са ефекти, които са следствие от пандемията, поясни служебният министър в Бургас. Той поздрави морския град за това, че посрещна своя едномилионен пътник на летище Бургас. Реално, спрямо планираните чартъри от месец март, в момента те са над 70% от очакваното число. Така че въпреки съществуващия все още спад от 25% спрямо предпандемичната 2019 година, лято 2022 бележи ръст с 20% спрямо 2021 година, добави министърът.

Министър Илин Димитров припомни още, че ваучерите за храна, които получаваме, могат да бъдат използвани и за туризъм и призова да не се колебаем да го правим.

Относно казуса с незаконно поставените от хотелиер чадъри и шезлонги на “изплувалия” плаж в Несебър, за които бе издадена заповед за премахването им, министърът коментира, че плажът не фигурира в нито една кадастрална карта, тъй като се води морско дъно.

Малката ивица пясък се образува като се отдръпне морето и съществува като плаж само два месеца в годината.

"Нямаме много възможности за реакция, тъй като няма как да уредя законово нещо, което го няма. Нека да видим дали присъствието на този плаж ще се задържи с времето, ще направим постъпки да го включим в картата и оттам нататък да го регулираме - дали ще е охраняем, дали неохраняем, отдаден под наем и т.н.", заяви министърът и допълни, че това е един бонус от природата към гражданите в региона.

Коментари

Новини Варна