IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:00 | 22 август 2022
Обновен: 16:05 | 22 април 2024

"Майката" от Мерданя – без пари и дом, с болка. Защо напъдиха монахиня?

Полиция не допусна недоволните миряни в прочутия "Св. 40 мъченици"

По материала работи: Слав Велев
"Майката" от Мерданя – без пари и дом, с болка. Защо напъдиха монахиня?

Майка Доротея дойде да прибере вещите си/Снимка: Дима Максимова/24 часа

Жителите на село Мерданя готвят петиция до Великотърновската митрополия и се канят да затварят пътя към град Елена заради монахиня, принудена да напусне вековния манастир "Св. 40 мъченици" в селото. Майка Доротея, която е в манастира от 1971 г. и за 51 г. се е превърнала в удохотвореното лице на обителта със своята безкористност, трудолюбие и гостоприемство, си тръгна в събота вечерта. Твърди - след постоянен тормоз от назначената нова старша монахиня Серафима, пише "24 часа". 

"Майката",  така я знаят в Мерданя и околностите, остава на улицата без дом, без пенсия, без средства и с огромна болка и унижение, защото новите сестри и послушници, се опитват да изкарат, че 69-годишната жена вече не е с всичкия си, негодуват местните. Те от сутринта в неделя се тълпят пред портите на манастира. Скандализираните хора дори се канят да изхвърлят лично от манастира новата монахиня, назначена да го управлява. Отвътре викат полиция, която застана пред портите на светата обител.

Врекла се на бога едва 17-годишна, Доротея въртяла процъфтяващия манастир над половин век. Трудела се неуморно на манастирските земи, гледала прасета и телета в стопанството, посрещала всеки, потърсил упование във вярата. Но в последните години закъсала с краката. Не можела вече сама да обслужва големия манастир. Преди година и половина великотърновският владика Григорий, който се води игумен на повечето манастири в региона, настанил в Мерданя две нови монахини и две послушници. Хората не са категорични рускини или украинки са младите послушници. Направил едната от монахините - Серафима, старша, като и прехвърлил всички финансови и управленски дела.  Тогава започнал и конфликтът, разказват хората.

"Идвах тук през юли, питах за майка Доротея и без дори да ме познава, тази Серафима започна да обяснява, че имали големи проблеми с нея. Искала да ги убива, да ги коли, не им давала ключовете за църквата. Тези твърдят, че тя доброволно, по свое желание е решила да напусне, извикала племенника си от с.Козаревец и си тръгнала. Развяват едно хвърчащо листче, на което с нечетлив почерк е написано, че собственоръчно се отказва от манастира", споделя друг от мерданчани.

Според тях новата старша монахиня е прогонвана от много манастири, където създавала кавги и интриги. Била дори в Украйна и в руски манастири, та въвела нови порядки.  По пладне например манастирската камбана създавала смут, защото звъняла с по 3 удара и всички започвали да се питат кой мъж е умрял. Оградила входа с въже, заключвала църквата следобед. Сестра Серафима потвърди пред репортер на "24 часа", че е била в Петропавловския манастир над Лясковец, в Батошевския и Присовския манастири, но не коментира причините да ги напусне. Не разреши да бъде снимана и отказа коментар за ситуацията. "Скоро истината ще излезе наяве, сестра Доротея си тръгна сама, никого не сме гонили", каза Серафима. 

Коментари

Само да уточня ( преди 1 година )
Ходил съм там и познавам Серафима. Не е чужденка, а е българка, силно вярваща, и изключително дейна в работите за поддръжка и възобновяване на манастира ! Какво точно се е случило между тях не знам, затова не мога да съдя !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 1
Мисля, че ( преди 1 година )
Не е добре да се взема страна, и да се налага мнение, без да се познава из основи случаят !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Аз ( преди 1 година )
Как може да надначават чужденки, а да тормозят нашата жена, която е служила в манастира с години? Нашите са такива продажници мръсни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 4
И какво от това ( преди 1 година )
rate down comment 5 rate up comment 1
Новини Варна