IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:40 | 22 август 2022
Обновен: 18:21 | 18 април 2024

Откриха нови уникални находки на Калиакра

Aрхеолозите се натъкнаха на фрагменти от луксозни съдове и златни накити от XIV в.

По материала работи: Слав Велев
Откриха нови уникални находки на Калиакра

Кадър: bTV

Продължават археологическите находки и това лято на нос Калиакра. След гърнето със злато, наречено Татарска плячка, открито преди четири години, тази година археолозите се натъкват на фрагменти от луксозни съдове и златни накити от XIV в., съобщават от Националния исторически музей. За поредна година ръководител нна археологическите разкопки е диреккторът на НИМ доц. Бони Петрунова.

Археолози откриха находка от V век с Христовия кръст и раннобългарски знаци За девета поредна година се проучва некропола край Калиакра.

Уникални археологически находки на нос Калиакра. След гърнето със злато, наречено Татарска плячка, открито преди четири година на нос Калиакра и тази година археолозите се натъкнаха на фрагменти от луксозни съдове и златни накити от XIV век.  „За девета поредна година проучваме един от най-богатите некрополи. Имаме златни наушници. Това не е най-големият некропол. В него има над 400 гроба“, обясни пред bTV Филип Петрунов, зам.-ръководител на разкопките. Тази година откриват интересна находка от края на V и началото на VI век. 

„Виждаме нехарактерен начин на изписване на Исус Христос. Не са използвани гръцките букви, а раннобългарски знаци, разположени около цъфтящ кръст, който е много характерен за раннобългарската култура. Този период се връзва с историческите сведения за въстанието на Виталиан срещу император Теодосий, който използва български федерати, които живеят на Калиакра и се опитва да обяви самостоятелност“, посочи Петрунов.

Дръжката на гърне е с врязани знаци още преди да бъде изпечена. Във вътрешния град на средновековната Калиакра се проучва нейния най–богат некропол. Той е разположен на източния бряг на носа. Откриват се фрагменти от луксозни съдове и златни накити от XIV век. Вероятно представители на висшия църковен клир.

Коментари

Новини Варна