IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
17:00 | 30 юли 2022
Обновен: 10:23 | 28 март 2024

Археолози ровят и това лято на Калиакра и Чиракман

На 1 август започва археологическото лято в община Каварна за 2022 година

По материала работи: Слав Велев
Археолози ровят и това лято на Калиакра и Чиракман

Снимка: АРХИВ

На 1 август започва археологическото лято в община Каварна за 2022 година. От понеделник стартират разкопките на нос Калиакра под ръководството на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. През месец септември пък за поредна година археолозите под ръководството на д-р Елена Василева от Националния археологически институт с музей към БАН ще търсят ценни реликви в древната крепост Бизоне на нос Чиракман.

На нос Калиакра проучванията продължават в сектора, който през годините даде много емблематични находки. Сред тях са глиненото гърне със съкровището, известно като Татарската плячка, впечатляващият древен златен пръстен на Георги, нефритената тока и др. Периметърът на разкопките се разширява и учените се надяват проучванията да дадат резултат и ги зарадват с интересни открития. Теренът, който се изследва, се намира между втората крепостна стена и цитаделата на крепостта и е с размер около 400 кв. метра.

Проучванията на археологическите обекти на нос Калиакра, които се правят вече около 20 години, ще продължат до края на месец август.

Разкопките на Чиракмана бяха възстановени преди 6 години, след 10-годишно прекъсване. Обследва се селище, което е обитавано почти без прекъсване от еленистическата епоха до Късното Средновековие. Разкрита е почти цялата крепостна стена, базилика от ранновизантийския период, няколко църкви и некрополи към тях, жилищни сгради, един голям късносредновековен некропол и др. обекти. Изключително ценни според специалистите са пластовете от елинистичната епоха, когато античният град Бизоне е бил силна гръцка колония.

„Ще продължим с проучване на секторите, на които работихме и през миналата година – сгради, които са до крепостната стена, близо до базиликата от 6 век. Целта е да се достигне до този по-ранен период от развитието на Бизоне, когато древната колония е имала голямо значение със своето функциониране. Тя се е свързвала с елински колонии, като Томи, Калатис и Истрия в днешна Румъния, където тези обекти доста добре са изследвани. Досега е проучена колонията Бизоне в частта си от късното средновековие. Миналата година имахме множество находки,  надяваме се, че тази година ще достигнем до нещо значимо“, посочи Георгиев.

Археологическите разкопки ще се извършват отново с помощта на Община Каварна и финансиране от Министерството на културата. 

Коментари

Новини Варна