IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:15 | 28 декември 2021
Обновен: 22:00 | 27 март 2024

Варненско археологическо дружество празнува 120-годишен юбилей

За начална дата се приема 12.12.1901 година

По материала работи: Слав Велев
Варненско археологическо дружество празнува 120-годишен юбилей

Археологически музей-Варна

120 години от създаването на Варненското археологическо дружество се отбелязват през тази година, припомня Радио Варна. За начална дата се приема 12.12.1901 година, но в действителност основите са поставени още през 1887 година. Тогава група учители от варненската Мъжка гимназия под ръководството на Карел Шкорпил и Янани Явашов започват събирателска дейност.

Още в края на 19 век във Варна пристига Карел Шкорпил, който е един от бащите на археологията в България. Той е бил учител и започва да се занимава със събирането на следи от древното минало на града и да създава първата археологическа сбирка. Той създава и едно неформално дружество с участието на интелектуалци, които имат интерес към историята. Заедно те обикалят околностите на града, и на практика тяхното "Ученолюбиво дружество" представлява предшественик на Варненското археологическо дружество, което е създадено на 12.12.1901 година.

Защо се обединяват тези хора?

Идеята е много възрожденска. Те искат да привлекат вниманието на обществеността към древното минало на Варна и България, да създадат знание и усещане за гордост от това минало. Разработването на миналото и знанието за него по онова време е било една непозната сфера. Не само интелектуалците, но и местните хора въобще са проявявали много силен интерес към това познание. Вече 120 години по-късно ние знаем много повече за миналото на нашия град и колко важни неща са ставали тук. Варна се е превърнала в една от основните исторически и археологически туристически дестинации в България.

Вероятно една от големите цели на това дружество е създаването на музей, което и се случва по-късно.

Да. Създаването на музей легитимира цялата тази дейност и я прави видима за всички. От административна гледна точка това не е никак лесно. 120 години по-късно ние продължаваме да срещаме подобни трудности в археологическата си работа.

Може би сграда е липсвала?

Да, но и административна възможност за създаването на такава институция. Карел Шкорпил създава малка сбирка с представителни антични паметници. По това време се създава нов закон, с който най-хубавите паметници от цяла България са преместени в София за създаването на музей. Местните варненски дейци обаче не се отказват и създават нова сбирка, която влиза в музея, създаден през 1906 година.

А знае ли някой къде са тези първи археологически паметници сега?

Те не са били толкова много. Но, да. Те се пазят. В Националния археологически институт с музей в София е запазена и показана една скулптурна група, която представя Афродита и Адонис и богът на любовта Ерос от елинистическата епоха в Одесос. Това е пример за тези първи паметници, преместени в София. Със създаването на Варненския музей вече има и законово основание интересните паметници да остават в града. Това е голямо постижение за варненската наука.

Къде се е намирал музеят? Какви сгради и помещения е обитавал през годините?

Първото помещение на Варненския музей е в сградата на тогавашната Девическа гимназия. За нуждите на музея е било предоставено едно таванско помещение, а достъпът до там не е бил много лесен. Въпреки това интерес към експозицията е имало. Имаме и няколко снимки от нея. Тя изглежда много старинно. Много интересно е да разпознаем на снимките някои от паметниците, които се пазят и до днес.

По-късно след много перипетии музеят бива разположен до 80-те години в района на сегашния Куклен театър. След това музеят заема цялата сграда на Девическата гимназия, както е и до днес.

Каза, че Археологическото дружество е създадено с възрожденски дух. Как той е пренесен до днес?

Бих казал, че част от този дух е пренесен и до днес, и това се дължи на екипа. Това са едни традиции, които с радост мога да кажа, че се препотвърждават с всяко поколение. Сега обстановката е много по-различна. Науката е много по-канализирана и уредена със закони и наредби. Но това донякъде "изсушава" нашата работа и дори понякога я затруднява. Нашият археологически екип в музея продължава много от проектите на Варненското археологическо дружество и до днес. Изследването на един обект обикновено отнема десетилетия, а понякога дори повече от столетие. Днес някои от най-известните археологически обекти са открити от братя Шкорпил и техните съмишленици още от онова време и ние продължаваме да работим по тях.

Кои са те?

Аладжа манастир, както и манастирите в местностите Джанавара и Караач Теке.

Още за създаването на дружеството разказва археологът д-р Васил Тенекеджиев в разговор със Светлана Вълкова.

Коментари

Новини Варна