IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:40 | 19 октомври 2022
Обновен: 14:53 | 27 март 2024

ДБ: Кабинет може да се сформира

Основните кризи са в сигурността, законността и икономическия растеж, заяви Христо Иванов

По материала работи: Слав Велев
ДБ: Кабинет може да се сформира

България е изправена пред множество кризи, но три са фундаментални и решаването на сложния политически ребус изисква да ги оценим адекватно, за да продължим. Това каза лидерът на ДБ Христо Иванов при откриването на 48-ото НС.

Според него в този парламент, макар и трудно, може да се сформира правителство.

„България има нужда от управление, то ще бъде трудно, но това не означава че трябва да е слабо, безгръбначно, без посока и без амбиция. България заслужава управление, което да решава големите проблеми, пред които сме изправени“, коментира Иванов.

Той очерта и трите основни кризи – сигурност, законност и икономически растеж.

Първата е свързана с геополитическата ситуация.

Според него острото противопоставяне на международната сцена се задълбочава.

Иванов смята, че агресията на Русия ще промени начина, по който държавите в Източна Европа гарантират своята сигурност.

„Не можем да си затваряме оите за тази война и за тази нова епоха, която започва. Не можем са си  мислим, че като кажем, че България е за мир и мирът ще настъпи. България трябва да постави тази политика в центъра на своята сигурност и това може да стане само чрез членството на съюзите, към които принадлежим. Трябва да сме отговорни членове“, каза Иванов.

„На второ място е политическата криза. След поредна вълна на огромни масови протести България не може да формира трайно и стабилно управление месеци наред. Това е четвърти парламент за 18 месеца, което е напълно безпрецедентно.

През това време България се управлява от служебни правителства, което започва да изглежда не като изключение. Много институции са с изтекли мандати и няма кой да ги замени“, посочи Иванов.

Според него това, че партиите не могат да сформират стабилно правителство не е просто незрялост, а фундаменталната причина е проблемът с корупцията.

„Трябва да имаме независим съд, прокуратура, която е неутрална, без да решим тези проблеми няма да решим политическата криза, защото всеки сговор, който постигнем ще бъде отречен от гражданите, които са ни изпратили тук“, каза Иванов.

„Ще настояваме за модернизация на българската армия и това не трябва да се противопоставя не нуждата от социални мерки, трябва да направим и двете. Възможностите за руското влияние у нас са свързани с корупцията в българските институции. Проблемът със сигурността е свързан с корупцията“, настоя той.

ДБ ще отстоява изготвянето на бюджет, който да гарантира влизането ни в Еврозоната.

Коментари

Новини Варна