IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
12:00 | 19 октомври 2022
Обновен: 21:10 | 18 април 2024

БСП е за дипломация и мир, против е за военна помощ за Украйна

Можем да се справим с кризите, ако всяка власт поеме отговорност, заяви Корнелия Нинова

По материала работи: Слав Велев
БСП е за дипломация и мир, против е за военна помощ за Украйна

Председателят на БСП Корнелия Нинова/Снимка: БГНЕС

"Има такива редки дни в политическия живот, в който всички оправомощени от вас да чертаят пътя на страната, се събираме на едно място. Случва се рядко, но ето тук сме всички власти. И днес не те - партиите, а ние - институциите, трябва да дадем отговор можем ли да се справим с кризите и дадем на българския народ сигурност и добруване, това е институционален въпрос, а не толкова тясно партиен". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация на старта на 48-ото Народно събрание.

"Можем, ако всяка власт поеме отговорност. За нас от БСП трябва да решим 4 важни неща – първо, благосъстоянието на народа, второ, финансова стабилност и развитие на икономиката, трето, безкомпромисна борба с корупцията, четвърто гарантиране на мир и защита на достойнството на народа", подчерта Нинова.

По думите й кризите доведоха до още бедност и все по-големи неравенства. "За нас има бързи решения – таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните и др.", посочи лидерът на БСП.

По думите й кризите доведоха до още бедност и още по-големи неравенства.

"Виждаме, че днес и други колеги, които по-рано отричаха тези мерки като антипазарни, днес също ги определят като необходими", посочи Нинова и отчете, че много държави вече са изпреварили България в това отношение.

"По-добро късно, отколкото никога. Благосъстоянието на българския народ минава не само през еднократна помощ, а трябва да се дългосрочна цел", посочи още лидерът на БСП.

"Само образован и здрав народ може да гради просперираща държава", посочи Нинова.

Тя посочи, че мирът е най-висшето човешко благо. "Ние осъдихме насилието на Русия над Украйна. Ние помогнахме на украинските бежанци, но предоставянето на оръжие на Украйна за нас означава въвличане на България във войната. Ние сме против", категорична бе Нинова.

Тя посочи, че БСП е било коректив на правителството по много теми, и това е била една от многото такива решения.ю

"Решението е в дипломацията, спиране на военните действия и мир". Нинова посочи, че БСП няма да подкрепи предложението за закупуване на нови самолети, защото тези пари са много повече необходими за социални дейности.

От думите й стана ясно, че от БСП ще внесат предложения майчинството да бъде колкото минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите, пълен социален пакет, безплатни лекарства за ученици, безплатни учебници, токът да има две тарифи и да се въведе понятието енергийно бедни.

"Прегледът на учебното съдържание, които да отразяват българските класици и българската история, е важна тема, която ще поставим“, заяви още лидерът на БСП и посочи, че трябва да се уеднакви цялата учебна програма и в цялата страна да има един учебник по един предмет.

"Корупцията е обвързана сериозно и с войната по пътищата. Пияни и дрогирани шофьори, над които има чадър от всички равнища, убиват хора по пътищата“, заяви Нинова и допълни, че ще се внесат съответните предложения за промяна в НПК, като сред тях ще са конфискуване на кола завинаги, отнемане на книжката завинаги, както и да няма за тези престъпления условна присъда, а само ефективна.

"Каним ръководството на БНБ тук, пред нас, на открито заседание, има ли доклад, имало ли е и какви са последиците за бедността на хората“, заяви още Нинова в коментар за бързото въвеждане на еврото й нас.

"Политиката изисква отговорност, изисква честност, изисква мъжество", добави тя.

Нинова добави още, бе от БСП ще внесат декларация, с която да се осъди езикът на омразата от РСМ, агресията срещу българския химн, агресията срещу името на България и достойнството на българския народ.

Коментари

Новини Варна