IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:45 | 21 февруари 2023
Обновен: 13:38 | 28 април 2024

Кошмари от камиона-ковчег: 52-мата бежанци дишали от малък вентилатор

Трафикантите знаели, че в тайника няма достатъчно въздух

По материала работи: Слав Велев
Кошмари от камиона-ковчег: 52-мата бежанци дишали от малък вентилатор

Шофьорът Атанас Атанасов, заварчикът Тачо Тачев и колегата му Петър Янев (от ляво на дясно)/Снимка: Велислав Николов/24 часа

Трима от трафикантите на мигранти, заради които до село Локорско загинаха 18 афганистанци, са знаели, че вентилаторът в тайника на камиона не може да им осигури достатъчно кислород. Това стана ясно на заседание в Софийския градски съд в понедленик, след което обвиняемите бяха оставени в ареста.

Камионът, пригоден със скривалище за хора, е бил подготвен от работници в Каблешково. За да могат да дишат по време на дългия път, е бил монтиран нарочен вентилатор. Капацитетът му обаче е бил много малък, предаде "24 часа".

Организаторът Виктор Кузмов, шофьорът Атанас Атанасов и навигаторът Християн Дунгаров са били наясно, че хората могат да умрат, но въпреки това решили да действат. Това разказал един от свидетелите по разследването Георги Атанасов. Показанията му бяха цитирани от прокуратурата. Той проговорил и за това, че Виктор Кузмов постоянно бил в контакт с шофьора Атанас и навигатора Християн.

Виктор Кузмов е обвинен като лидер на бандата.

Виктор Кузмов е обвинен като лидер на престъпната група за трафик. На 17 февруари той посрещнал 52-мата афганистанци, които минали през оградата със стълба. Вече бил подготвил и камиона, в който да бъдат натоварени за Западна Европа. Няколко от 34-мата оцелели са разпознали Кузмов, каза прокурор Чавдар Железчев. Други свидетели го посочили за лидер.

Кузмов миналата година 2 пъти е арестуван и обвиняван за трафик. След споразумение е излежал 5 месеца и през януари вече е бил на свобода. Вместо да се поправи, той отново се захванал с трафика на мигранти.

Адвокат Васил Крумов, който защитава Кузмов, посочи, че липсват доказателства, че точно клиентът му е лидер на бандата. Според защитника, Кузмов не е посрещнал мигрантите. Това твърдели само част от другите обвинени. Поиска да го пуснат без никаква мярка за неотклонение. “Искам да не бъда задържан или евентуално да съм с гривна”, каза Кузмов.

Друг, обвинен като член на бандата, е Тачо Тачев. Той е работил по тайника, в който мигрантите се задушили. Колегата му Петър Янев има подобно обвинение, обясни прокурор Железчев. Двама от каналджиите са обвинени и за причиняването на смърт по непредпазливост на 18-те мигранти.

“Те са от Каблешково. Ако излязат на свобода, могат да повлияят на част от свидетелите, които също са оттам”, каза прокурор Анастасова. Тя смят, че Атанасов и Дунгаров може и да се укрият.

“Аз съм от бедно семейство, израснал съм без баща, майка ми има здравословни проблеми и не може да работи. Моля ви, пуснете ме”, каза Дунгаров пред съда.

“Помогнал съм на разследването. Процесът ще се бави много време. Ако може, да не съм в ареста”, помоли и шофьорът на камиона ковчег Атанас Атанасов.

Демерджиев: Защо прокуратурата е сключила споразумение с Кузмов? Условните присъди задълбочават проблема, категоричен е вътрешният министър

“Условните присъди за трафик на хора не решават проблема, а само го задълбочават. Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода с човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. Ако му беше наложено адекватно наказание, ако прокуратурата не бе слючила споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и да превозва тези мигранти”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев в понеделник при посещението си във Варна. Той коментира и ситуацията по границата.

“Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата. Но никой не си задава въпроса каква е оградата. Защо за 10 г. никой не обезпечи 110 км от общо 250? Защо пътищата по границата не бяха оправени? Защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?", попита Демерджиев.

Според него има добри резултати в борбата с нелегалната миграция въпреки липсата на кадри. През 2021 г. имало само три досъдебни производства за каналджийство в Бургас, а от 2022 до февруари 2023 г. те са 170.

Опазването на границата трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР, каза още вътрешният министър.

“Всеки, който е в правомощията си, е длъжен да помогне. Това е национална кауза и проблем, не мой личен приоритет. Очаквам всяка българска институция да подходи максимално сериозно към решаването на този проблем”, каза вътрешният министър. Той каза още, че тази седмица предстоят разговори за финансовата помощ, която ще получим от ЕК за охраната по границата. По думите му подкрепата ще бъде в безпрецедентни размери.

“Няма държава в ЕС, която е външна граница, на чиято територия да не проникват мигранти", коментира още той и допълни, че се прави необходимото всеки влязъл на наша територия да бъде заловен, за да не се допуска т.нар. вторична миграция. Това е едно от условията и за приемането ни в Шенген.

Коментари

Новини Варна