IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:00 | 2 юли 2023
Обновен: 11:06 | 3 май 2024

Демонстрация: Министърка се изкъпа със сина в морето

Зарица Динкова влезе във водата край Варна и след това край Бургас, за да покаже, че е чиста

По материала работи: Слав Велев
Демонстрация: Министърка се изкъпа със сина в морето

Министърът на туризма Зарица Динкова със сина си/Снимка:TravelNews

Министърът на туризма Зарица Динкова влезе в морето край Варна и след това край Бургас и показа, че водата е чиста, а туристите не трябва да се притесняват. Това видя репортер на TravelNews. Динкова влезе със сина си и заяви, че "водата е кристално чиста и е проверена". Тя призова българите и чужденците да изберат Българското Черноморие за лятната си ваканция.

Преди години, при подобна акция, зам.-министърът на туризма, кметът на Варна и областният управител пиха вода от градския плаж в морската столица,

“Морето ни е чисто и ние трябва да защитим България като дестинация. Нека не позволяваме тази кална хибридна кампания за замърсяване на българското море да вреди на стотици хиляди български семейства и бизнеси, които работят по курортите, рискуват и влагат инвестиции”, коментира министър Динкова. Всички отговорни институции в България работят в екип и се разчита само на проверена и сигурна информация, хората трябва да бъдат спокойни  “Никога не бих изложила на риск нечие дете и чието и да е здраве”, подчерта още Динкова.

Зам.-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова също поиска преди няколко дни да бъде организиран кризисен пиар от Министерството на туризма сред българските и чужди медии, за да се покаже, че водата на Българското Черноморие е чиста. "Готови сме заедно хотелиерите и министър Динкова да влезем в морето на Слънчев бряг и да покажем, че не е мръсно", заяви пред TravelNews Иванова. Според Елена Иванова акцията е необходима, защото българите и румънците се притесняват да идват в курортите ни.

Същевременно големите европейски туроператори обявиха, че не отчитат анулации за Българското Черноморие заради хибридната атака във връзка с чистотата на морската вода след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Това показват данните на германските и британските компании. Туроператорите и хотелиерите отчитат единствено отлив на български и румънски туристи.

"Засега няма анулирани резервации на почивки за България на германския пазар и туристите си пристигат. Следим ситуацията и всеки ден подаваме актуална информация към Германия", заяви за TravelNews Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Той изпраща официалните данни от Министерството на околната среда и водите и от Министерството на туризма. "Германците вярват в институциите за разлика от българите и спекулациите не се отразяват на резервациите. Водата по Българското Черноморие към момента наистина е много чиста", отбеляза Сутев. Той се надява замърсяването да не достигне до нашето крайбрежие, защото тогава може да има негативно отражение за сезона.

Същото подчерта и Иван Грошев, управител на „МТС България“, който представлява големия британски туроператор Jet2Holidays. "Във Великобритания няма анулации за почивки в България. Ситуацията засега е нормална", каза той. Според него институциите в лицето на МОСВ и Министерството на туризма трябва да продължат да правят мониторинг и подават всекидневна информация за чистотата на морската вода. Това е важно, за да няма негативен отзвук в Западна Европа. Сутев и Грошев обясниха, че отлив се забелязва на български и румънски туристи.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов коментира пред TravelNews.bg, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е добре да изпрати писма на своите колеги в ЕС, в които да обясни, че водата е чиста и няма опасност за нашите курорти от замърсяване. Той е собственик и на хотел "Колизеум" в Слънчев бряг. "Морето тази година е кристално чисто и плажът в най-големия ни курорт е прекрасен", подчерта Налбантов. Той е готов да покаже пред обществото чрез гмуркане, че мидите и другите морски видове стават за ядене и няма нищо притеснително. Налбантов също обясни, че ги няма българските и румънските туристи.

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов посочи, че има целенасочена кампания срещу българския туристически сезон. „Има информация за пропаганда между водещи руски журналисти, които обсъждат как да се възползват от взрива на язовир "Нова Каховка", за да провалят туристическия сезон на България и на Румъния”, каза Попов. Целта била да се постигне недоволство и протести за мир.

„За чистотата на морската вода е нужно постоянно да правим проби и да информираме хората”, обясни Попов. Той каза, че с началника на Военноморското училище във Варна работят в тясно сътрудничество и там следят всички водни течения. „Наблюдението е непрестанно. Ситуацията след взрива се подобрява. В директна връзка съм с колегите си от Румъния и от Украйна, като публикуваме получената информация”, подчерта Юлиан Попов.

Коментари

Новини Варна