IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:00 | 7 септември 2023
Обновен: 05:12 | 25 април 2024

Честваме паметта на преп. Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество Богородично

„Българският чадър“ – 45 години от покушението срещу Георги Марков

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на преп. Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество Богородично

На 7 септември църквата чества паметта на преподобния Даниил Катунакийски и предпразненството на Рождество Богородично.

Преподобният Даниил е един от подвижниците на ХХ век, обявени в последните години за светци. Той е роден в град Смирна, Мала Азия. Отишъл в Света гора съвсем млад и през 1866 г. станал монах в руския манастир "Св. Пантелеймон".

Животът на монах Даниил минал по скръбния път на гоненията, и то от свои по вяра. По онова време в манастира живеели повече гръцки и малко руски монаси, игуменът бил грък. Породили се раздори между монасите на етническа основа и през 1875 г. руските монаси поели ръководството на обителта, а гръцките били принудени да я напуснат.

Днес се отбелязва и предпразненството на Рождество Богородично. Това е ден на подготовка за утрешния голям празник в чест на света Богородица.

На този ден преди 45 години, през 1978 г., е извършено покушението в Лондон (Великобритания) срещу българския писател, журналист и драматург Георги Марков.

На моста "Ватерло" той е прострелян в крака с чадъра на непознат мъж. На 11 септември 1978 г. Георги Марков умира в лондонската болница "Сейнт Джеймс" от отравяне на кръвта. Убийството е наречено "българския чадър".  На 12 септември 1978 г. от Скотланд ярд официално съобщават,  че той не е починал от естествена смърт. 
Георги Марков напуска България през 1969 г. и работи като журналист в българската секция на Би Би Си в Лондон. Радио "Свободна Европа" излъчва негови критични материали, разкриващи същността на тоталитарната система в България, събрани по-късно в сборника "Задочни репортажи за България" (1980).

Коментари

Новини Варна