IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:59 | 19 септември 2023
Обновен: 12:59 | 29 април 2024

БАБХ затвори 2 крайпътни обекта за търговия с храни

Инспекторите издадоха 13 акта за установени нарушения

По материала работи: Слав Велев
БАБХ затвори 2 крайпътни обекта за търговия с храни

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 557 крайпътни обекта за търговия на дребно с храни, заведения за обществено хранене, временни, подвижни и сезонни обекти, нерегламентирани обекти, както и продажба от транспортни средства на храни. Целта на извънредните проверки беше да бъде обхванат възможно по-голям брой обекти със сезонен и временен характер на работа.

При проверките е преустановена дейността на два обекта за търговия. Единият поради незадоволително хигиенно състояние, а другият заради нерегламентирана продажба на храни, съгласно изискванията на Закона за храните. Унищожени са общо 35 кг храни от животински и неживотински произход, заради липса на етикетировка или документи за произход.

В хода на извършения контрол, инспекторите са издали 13 акта, относно извършване на търговска дейност с храни без регистрация на обекта, съгласно изискванията на Закона за храните; храни с изтекъл срок на годност; несъответствия в хигиенното състояние на обектите.

Връчени са 40 предписания за предлагане на храни без информация за вложените в състава им храни, причиняващи алергии и непоносимост, липса на етикети, съдържащи информация за потребителите, липса на хладилни съоръжения за съхранение на хранителни отпадъци от животински произход.

Коментари

Новини Варна