IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:00 | 5 октомври 2023
Обновен: 15:50 | 28 април 2024

БСП, ИТН и „Възраждане” внесоха подписи за вот на недоверие към кабинета

Борисов отхвърли възможността правителството да бъде свалено с гласовете на ГЕРБ

По материала работи: Слав Велев
БСП, ИТН и „Възраждане” внесоха подписи за вот на недоверие към кабинета

Снимка: iStock/Getty Images

Трите опозиционни партии внасят вот на недоверие за енергийната политика на правителството. От БСП потвърдиха, че се присъединяват към "Възраждане" и "Има такъв народ". А Бойко Борисов отхвърли с гласовете на ГЕРБ да бъде свален кабинета "Денков".

ГЕРБ ще подкрепят правителството в зала и смятат, че кабинетът "Денков" няма да падне, каза Бойко Борисов, цитиран от БНТ. Той подчерта, че остава критичен към правителството, защото по думите му има сектори, в които не се върши нищо. Според него има седем-осем министерства с проблеми. Именно заради това, когато се стигне до ротацията на премиера Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел, ще се направи анализ и оценка на свършеното и несвършеното.

БСП става съвносител на вота на недоверие. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще разширят мотивите при внасянето на вота на недоверие в сектор "Енергетика". От "Възраждане" очакват председателят на Народното събрание в следващите три до седем дни да свика извънредно заседание за вота.

"ГЕРБ няма да е партията, която да свали това правителство. Нищо не се е случило в цели сектори, но ние не можем да си заравяме главата в пясъка и неща, които не вървят и именно затова съм критичен, за да може да се използва времето, за да работим още по-добре. И затова март месец има ротация и като се направи оценката заедно с колегите от ПП и ДБ, ако има по-добър вариант ще отидем на него. Ние трябва все пак да защитим правото си да управляваме в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, но да правим добри неща за хората", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

БСП стават съвносители на вота на недоверие

"Даваме нашите подписи и след обяд внасяме вота на недоверие за политика: енергетика. С действията си управляващото мнозинство наистина слага кръст на българската енергетика. Ако критиките от страна на ГЕРБ са искрени, да подкрепят вота. Те постоянно критикуват решенията на ПП-ДБ, но само лицемерно и за пред хората. Не си вършите работата добре, оставка и да си ходят", каза Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

Костадин Костадинов: Веднъж свалихме правителство, можем да го направим пак

"Винаги е възможно да бъде свалено правителството. Ще ви напомня, че ние веднъж вече свалихме правителство. Ние участвахме в първия успешен вот на недоверие в историята на България. Така че нещо, което се е случило веднъж, маже пак да стане. Въпрос на политическа преценка е дали партиите от тройната коалиция биха подкрепили този вот или не. Ние сме реалисти, осъзнаваме, че шансът клони към нула. От друга страна сме длъжни да покажем, че тази политика на правителството не може да продължава", каза Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

Шансовете за сваляне на правителството не са големи, тъй като партиите "Възраждане", БСП и ИТН разполагат със 71 народни представители в парламента.

Коментари

Новини Варна