IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:00 | 9 октомври 2023
Обновен: 20:01 | 29 април 2024

Денков от Варна: Европа повече не може да си позволи да бъде разединена

Премиерите на България, Гърция и Румъния обсъдиха развитието на югоизточния европейски регион в резиденция „Евксиноград“

По материала работи: Слав Велев
Денков от Варна: Европа повече не може да си позволи да бъде разединена

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, Николай Денков и министър-председателят на Румъния Йон-Марчел Чолаку/Снимка: БТА

"Обсъдихме развитието на югоизточния европейски регион по отношение на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, което има връзка със случващото се в Украйна и Израел. Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и по този начин да се оказва зависима от външни фактори", заяви премиерът Николай Денков, цитиран от БНТ.

По думите му държавите трябва да бъдат заедно във всеки един смисъл на думата - и като политическа позиция, и като общи ценности, които трябва да бъдат отстоявани.

"Разговорите преминаха в прагматичен подход. Регионът ни не просто трябва да настигне по-развитите страни в Европа, а да бъде водещ регион и пример за съседните страни", допълни Николай Денков.

"Трябва да проявяваме солидарност между страни партньорки. Говоря за трагедията, която сполита израелския народ и украинците. Румъния осъжда терористичните актове. Румънски гражданин е загинал в конфликтите в Израел. Вярвам, че Израел трябва да защитава и отбранява страната си с всички сили", коментира премиерът на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Според него южният коридор ще доведе до реконструкцията на Украйна.

"Необходимо е да се изгради нов мост над Дунав между Гюргево и Русе, да се увеличи капацитетът за плаване по река Дунав. Обсъдихме и присъединяването към Шенген. Надявам се да намерим правилния подход България и Румъния да не бъдат страни държани в ъгъла необосновано. Право на България и Румъния е да бъдат присъединени", подчерта той.

Изготвена е декларация за активна работа по изготвянето на меморандум, който ясно да показва точките, по които да бъде постигнато развитие. Той ще бъде последван с договор между държавите.

Министър-председателят акад. Николай Денков бе домакин на тристранна среща, на която участват премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Основен акцент в разговорите беше регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

"Днес подчертахме отличните отношения между страните ни и се съгласихме да задълбочим сътрудничеството си на едностранно и двустранно равнище в целия регион", заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Той коментира и позициите на трите страни относно Израел.

"Срещата ни е умопомрачена от терористичното нападение над Израел. Цялата Европа и целият цивилизован свят осъжда ужасяващите картини с отвличания на много хора и жертви. Признаваме правото на Израел да се защитава. Това клане трябва да завърши по-скоро", добави още гръцкият министър.

По думите му става ясно, че трите страни гледат в една посока.

"Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции, това се подчертава с общата декларация, която току-що подписахме", обясни Мицотакис.

Подчерта също, че искат да превърнат целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия.

"Обсъдихме решаващото значение на нашето сътрудничество в рамките на НАТО, както и развитието на проекта за петролопровод между България и Гърция", добави министърът на Гърция.

"След много години вече за първи път виждаме европейския юг да е във водеща позиция", обяви министърът на енергетиката на Молдова.

Той уточни и въпроса за сигурността и разширяването на Шенген.

"Обединението на нашите 27 държави членки, първо, по време на пандемията, след това нападението на Русия върху Украйна, показахме една обединеност и сила на реакцията", добави още той.

Мицотакис обяви, че утре ще се състои извънредна среща в Брюксел по въпроса с терористичните атаки в Израел.

Обясни, че до края на годината ще може да се вземе положително решение за влизането на България и Румъния в Шенген.

"Шенгенската зона е най-голямата зона за пътуване в света и присъединяването на България и Румъния към нас ще увеличи нивото на нашата колективна сигурност. Това означава по-добър контрол на външните граници", обясни еврокомисарят по транспорт Адина Вълян.

Тя каза, че се надява да има високоскоростна връзка между трите столици.

"Както сега има в Западна Европа. Иска ми се да видя една добра железопътна мрежа между трите града", добави още Вълян.

Премиерът на България поясни, че текстът на декларацията ще бъде достъпен за обществеността.

"В декларацията е казано, че ние поемаме ангажимент в следващите седмици и месеци да работим много активно в създаването на меморандум, в който ясно да бъдат показани основните точки, за да постигнем развитие", каза Николай Денков.

Коментари

Новини Варна