IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:20 | 13 октомври 2023
Обновен: 07:13 | 27 февруари 2024

53% от българите смятат, че сексуалното насилие над деца онлайн е широко разпространен проблем у нас

95% от европейците искат закони за защита на малчуганите в Интернет

По материала работи: Слав Велев
53% от българите смятат, че сексуалното насилие над деца онлайн е широко разпространен проблем у нас

Снимката е илюстративна: АРХИВ

58% от анкетираните в България смятат, че възможността за откриване на случаите на насилие над деца е по-важна от правото на поверителност онлайн. Това сочи проучване на Евробарометър.

Седмици преди гласуването в Съвета на Европейския съюз на регламента за сексуалната злоупотреба с деца, данни на ЕCPAT и NSPCC потвърждават, че европейците искат онлайн безопасност за децата във всички платформи.

Ново проучване, проведено в навечерието на гласуването в Съвета на ЕС на Регламента за сексуалното насилие над деца, разкрива, че 95 % от европейците искат регулации, които гарантират безопасността на децата в интернет.

Цели 81% подкрепят стъпки, които задължават доставчиците на онлайн услуги да откриват, докладват и отстраняват сексуална злоупотреба с деца онлайн, а 91% смятат, че доставчиците на онлайн услуги трябва да бъдат задължени да разработват и адаптират услугите си така, че да предотвратяват сексуална злоупотреба и експлоатация на деца онлайн. Общественото очакване е лидерите на ЕС да направят повече за защитата на децата онлайн.

Данните не са изненада. Резултати от проучване на Евробарометър от юли месец тази година потвърждават, че 92 % от европейците смятат, че децата все повече са изложени на риск от сексуална злоупотреба в интернет, а 4 от 5 граждани на ЕС подкрепят предложението на ЕС за борба със сексуалното насилие над деца. Предложеният закон ще задължи доставчиците на онлайн услуги да оценяват и предотвратяват всеки риск от сексуална злоупотреба с деца на своите платформи, както и да откриват, докладват и премахват такова съдържание онлайн.

Проучването е проведено сред 27-те държави членки, в това число и България. Анкетирани са 26 000 лица на възраст на 18 години, в България участниците са 1 050. Според данните от Евробарометър 71% от европейците са готови да направят известен компромис с личния си живот онлайн, ако това помогне за защитата на децата от потенциална сексуална злоупотреба и експлоатация онлайн, а над 70% подкрепят откриването и премахването на материали със сексуална злоупотреба и набеждаване на деца в криптирани от край до край платформи.

Резултатите от България

Според данните от Евробарометър 92% от българите са напълно или по-скоро склонни да се съгласят, че децата са изложени на все по-големи рискове онлайн. Над половината – 53% - потвърждават, че в България проблемът със сексуално насилие над деца онлайн е широко разпространен.

У нас 58% смятат, че възможността за откриване на случаите на насилие над деца е по-важна от правото на поверителност онлайн, други 37% смятат правото на поверителност онлайн и възможността за откриване на случаите на насилие над деца за еднакво важни и само 2% твърдят, че правото на поверителност онлайн е по-важно от възможността за откриване на случаите на насилие над деца.

Два инструмента за откриване на случаи на сексуална онлайн злоупотреба от платформите са най-подкрепяни у нас.

- „Инструменти, автоматично откриващи изображения и видеоклипове, свързани със сексуално насилие над деца, които вече са известни на полицията, за да установят къде в онлайн пространството отново се споделят тези изображения и видеоклипове“ – 52%

- „Доставчиците на услуги да откриват материалите със сексуално насилие над деца и разговорите за сприятеляване с цел склоняване към сексуални действия в съобщенията (напр. имейл и чат), ако има значим риск от сексуално насилие над деца в конкретна платформа“ – 51%.

У нас точно 80% са напълно и по-скоро подкрепящите приемането на нов закон за онлайн защита от сексуално насилие на деца.

Какво е предложението, което предстои да се гласува в Европейския парламент

На 3 август 2024 г. ще изтече законът на ЕС, който позволява на доставчиците на онлайн услуги доброволно да откриват и докладват случаите на сексуално насилие над деца онлайн. ЕС предложи нов закон, който ще задължи доставчиците на онлайн услуги да предотвратяват случаи на сексуално насилие над деца в рамките на предоставяните от тях услуги. Ако не успее да предотврати насилието и в случай на значим риск от сексуално насилие над деца, доставчикът на услуги може да бъде временно задължен да разкрива и докладва случаите на сексуално насилие над деца онлайн. Ако това ново законодателство не бъде договорено до август 2024 г., разкриването на случаи на сексуално насилие над деца онлайн в рамките на онлайн комуникациите – доброволно или не – ще стане незаконно.

Темата набира изключителна важност в Европа. На 19-ти септември млади хора, организации за правата на детето и други защитници от целия ЕС организираха шествие пред сградата на Европейския парламент в Брюксел, за да поискат от лидерите на ЕС да „изчистят интернет“ от сексуални насилници и да защитят деца в онлайн среда. Инициативата имаше за цел да засвидетелства силна подкрепа за предложения регламент на ЕС за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца. Под лозунга „Безопасността на децата включена“ (Child Safety ON), активистите призоваха лидерите на ЕС да използват политическата си власт, за да приемат съответните закони. Предложението касае най-вече т.нар. “криптиране от край до край” на данните (end-to-end encryption – E2EE) и включва:

Въвеждане на задължението доставчиците да откриват, докладват, блокират и премахват от своите услуги материалите, съдържащи сексуално насилие над деца, за да се постигне по-успешно разкриване, разследване и наказателно преследване на престъпления съгласно Директивата за сексуалното насилие над деца. Предложението допълва новата “Европейска стратегия за по-добър интернет за децата”, насочена към създаване на безопасен цифров опит за децата и насърчаване на цифровите умения.

Създаване на Европейски център за предотвратяване и противодействие на сексуалното насилие над деца („Център на ЕС“), който да работи в тясно сътрудничество с Европол. В него ще се получават и проверяват докладите от доставчиците, за да се избегне докладването на очевидно фалшиви положителни резултати, и оттам ще се отправят към Европол, както и към националните правоприлагащи органи.

В цяла Европа над 100 млади хора, преживели онлайн насилие, а също и знаменитости, родители и експерти, подписаха отворено писмо, призоваващо законодателите на ЕС да приемат предложението на Европейската комисия за онлайн защита на децата. Писмото е инициирано и подписано от Фрида, жена, която е била сексуално малтретирана чрез приложението за криптирани съобщения WhatsApp на 13-годишна възраст. Писмото призовава технологичните компании да си сътрудничат с преживелите онлайн сексуален тормоз, за да оценят рисковете за безопасността на децата в онлайн среда.

Близо 500 000 граждани на Европа са подписали и петиция на движението Child Safety ON, зад което застават над 40 организации за правата на децата, в това число Международната телефонна линия за деца 116 111 (Child Helpline International), Международният център за изчезнали и експлоатирани деца, Движението BRAVЕ, както и Еcapat и EuroChild, на които у нас член е Национална мрежа за децата. Петицията изисква спешното приемане на исканите промени, като се позовава на тревожните данни.

Коментари

Новини Варна