IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:30 | 5 декември 2023
Обновен: 15:50 | 28 април 2024

Денков започва проверки на големите болници у нас

Освободиха директора на „Пирогов”, ГЕРБ и ДПС бойкотират партньорите си от ПП-ДБ заради решението

По материала работи: Слав Велев
Денков започва проверки на големите болници у нас

Започват проверки в големи болници по разпореждане на премиера Николай Денков. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването пред NOVA. В рамките на инспекцията ще се следи най-вече за финансови нарушения и други порочни практики. 

Проверката ще обхване във всички болници, на които принципал е министърът на здравеопазването. В срок до 8 декември от ресорното ведомство трябва да изготвят график за инспекциите в лечебните заведения.

Директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите, потвърдиха от здравното министерство. Решението идва след проверка на „Вътрешен одит” на МЗ и доклад от 134 страници.

„По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов”, е представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение”, се казва в съобщението на здравното министерство.

Друг мотив за освобождаването на д-р Димитров бил създало се „обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники".

За изпълнителен директор на „Пирогов“ е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс. 

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза преди дни, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. По думите му се предвижда и прокурорска проверка. Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, каза още министър Хинков и посочи, че му предстои разговор с д-р Димитров заради констатациите в одита.

По-късно същия ден – на 28 ноември, проф. Ангелов каза, че констатациите в "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“, трябва да се потвърдят от външен одит. "Категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата", каза още той и посочи, че в комисията по здравеопазване е постъпил сигнал от директора на "Пирогов", в който твърди, че върху него се оказва натиск, припомня БТА.

ГЕРБ бойкотира заседанията на парламента заради казуса "Пирогов"

Групата на ГЕРБ ще участва само в заседанията, в които ще се приемат конституционните промени, и няма да подкрепят нито един закон на Министерския съвет, докато не се напише механизъм за вземане на решения в сглобката.

Така те отговарят на уволнението на директора на болница "Пирогов".

"Ние многократно даваме един и същ сигнал. Когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията. Това за пореден път не се случва", обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

ГЕРБ няма да поставя условия, но иска "партньорско отношение". "Започваме да мислим, че някой умишлено търси провокации", заподозря тя. Не отговори обаче кого подозира.

"Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката носят последици. Ако искат да носим тази отговорност заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно като тяхното мнозинство с БСП и "Възраждане" по темата "Лукойл", то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми", посочи Атанасова.

Тя не уточни дали парламентарната ѝ група ще бойкотира и гледането на бюджета в зала и комисия.

"За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически", каза депутатката.

"Нашите нерви са здрави. Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ. Надявам се, че никоя от останалите групи няма да си намери причина да не присъства в зала и да не я подкрепи, защото това е общ законопроект, зад който стоят гласовете на това мнозинство", коментира тя и припомни отговора но лидера си Борисов на въпроса колко ще издържи правителството. Тогава той каза, че срокът е колкото издържат нервите на всички, но тези на ГЕРБ били здрави заради Шенген, еврозоната и останалите приоритети на кабинета.

Партията на Бойко Борисов нямало да задвижи процедурите по избор на други регулатори.

Пеевски: ДПС заявява пълна подкрепа за „Пирогов“, партиите да не кадруват в болниците

Внасяме предложение парламентът да задължи МС за ускорено изграждане на Детската болница. Заявяваме своята пълна подкрепа за „Пирогов“! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"ДПС ще предложи на партньорите в евроатлантическото мнозинство, Народното събрание да вземе спешно решение, с което да задължи МС за незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница, като реализира проекта съвместно с обществените организации, ангажирани с темата", коментира още Пеевски.

Той коментира и темата за “Лукойл”."Вече разговарях с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям дерогацията за “Лукойл” да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа", посочва лидерът на ПГ на ДПС.

Коментари

Новини Варна