IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:00 | 2 февруари 2024
Обновен: 23:46 | 1 май 2024

Представиха първата родна въздушна линейка

Това е само началото на спешната помощ по въздуха, заяви премиерът Николай Денков

По материала работи: Слав Велев
Представиха първата родна въздушна линейка

Снимка: Благой Кирилов, БТА

Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една или след две години за нас това ще бъде стандарт, така както в другите европейски държави, но по-добре късно, отколкото никога. Това заяви министър-председателят Николай Денков при представянето на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух.

Денков призова Министерството на здравеопазването и другите министерства да поемат щафетата, защото самото приложение на спешната помощ по въздуха изисква много сложна координация на институциите. Премиерът увери, че той и вицепремиерът Мария Габриел ще направят всичко необходимо, за да бъде спешната помощ по въздух на ниво и гражданите да бъдат спокойни, предаде БТА

Премиерът благодари на Европейската комисия (ЕК) и нейните институции, че финансираха голяма част от начинанието, заедно със съфинансирането от националния бюджет. Денков благодари на Министерство на здравеопазването, което организира голяма част от дейностите и тепърва поема организацията на използването на този хеликоптер. Специално поздравявам министъра на транспорта Георги Гвоздейков, без когото вероятно днес нямаше да бъдат тук, заяви премиерът Денков. Той подчерта, че неговите усилия са започнали по време на редовния кабинет на Кирил Петков, но тези усилия са били блокирани от служебното правителство. Ако това не беше станало, вероятно този хеликоптер щеше да бъде тук преди повече от половин година. Поздравления за Гвоздейков за това, че не се отказа и постави по правилен начин организацията и координацията на различните институции, което ни позволи да стигнем до този резултат, посочи Денков.

Той благодари на производителите от консорциума „Леонардо“, защото не само се справиха навреме с първата задача, но имаме техните уверения, че до края на тази година ще можем да се радваме на още две такива машини, с които да спасяваме човешки животи в България, добави министър-председателят. 

На авиобазата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където е временно разположена машината, присъстват още кметът на София Васил Терзиев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването Христо Хинков, народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, областният управител на град София Вяра Тодева, Димчо Добрев - изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз", посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, представители на Европейската комисия и други официални лица.

Коментари

Новини Варна