IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:00 | 7 февруари 2024
Обновен: 13:35 | 27 април 2024

Не яжте кроасан при шофиране, ще излезе че сте пили

Взимате лекарства за простуда и грип? Според КАТ се дрогирате

По материала работи: Слав Велев
Не яжте кроасан при шофиране, ще излезе че сте пили

Проблемите с тестовете за алкохол и наркотици у нас стават все по абсурдни. Уредите отчитат наличие на забранени субстанции, дори да не сте приемали такива, а доказването на обратното е изключително трудно и освен много пари и главоболия може да ви струва и непоправимо оронване на имижда. Възможно ли е да пием лекарства за простуда и грип, а полеви тест за наркотици да открие кокаин в организма ни? Подобно обяснение чухме от изпълнителката Диона, след като беше хваната да шофира с положителна проба за наркотици. След това кръвната ѝ проба потвърди наличието на кокаина, а прокуратурата ѝ повдигна обвинение.

Експеримент показа –  има ли лекарства без рецепта, храни и напитки, които биха могли да отчетат положителен резултат. 

Проверява се как тестовете реагират на продукти, за които се твърди, че дават положителни резултати. За целта се използват същите тестове и дрегер като тези, с които проверяват полицаите. Проверката ни е консултирана с Тенчо Тенев, който е съветник на премиера по пътна безопасност и бивш началник на „Пътна полиция“ към СДВР.

„Нашата полиция е оборудвана с тези апарати и те са изключително точни. Преди изпробвахме с дръг тест 3000, сега с 5000. И в предишните имаше моменти в които се отчиташе положителна проба за наркотици, но след кръвната проба се отчита, че няма наркотици в кръвта. Основно се оправдават, че са изпили някакво лекарство. Aко наистина са употребили лекарства, по-добре да дадат кръвна проба. В повечето случаи виновните водачи, когато са употребили алкохол, биват изпробвани няколко пъти“, каза Тенчо Тенев.

В експеримента се проверява как реагират полевите тестове на комбинацията от противогрипно лекарство и саше срещу простуда. С тези лекарства изпълнителката Диона оправда отчетената положителна проба за наличието на наркотици в организма ѝ.

„Защото това е проблем. Човек може да взема лекарство без да знае, без да внимава и да го спрат за проверка или да стане ПТП и той да се окаже положителен за наркотици“, каза Робърт Ахабабиан, вносител на тестове за алкохол и наркотици пред бТВ.

За целта се включват и доброволци и се тестват най-разпространените лекарства, които може човек да си купи от аптеката без рецепта. Предварително правим полеви тестове за наличието на наркотици на всички доброволци, за да се уверим, че са отрицателни.

Първият доброволец изпива комбинацията от противогрипното лекарство и саше срещу простуда. Следващият доброволец пие лекарство за главоболие. Особеното е, че съдържа „кодеин“. Според Ахабабиан то може да повлияе резултата.

Проверява се и въздействието и на още две противогрипни сашета. В първото активната съставка е парацетамол. А във второто псевдоефедрин.

Тестват също какъв резултат отчитат пробите, след като сме пили енергийни напитки. Смесваме три различни, основната съставка в тях е кофеинът.

За тези експерименти изчакваме 30 минути, за да може приетите лекарства, напитки и храни да бъдат усвоени от тялото. След това правим отново тест.

И двата теста не реагират на комбинацията от противогрипното лекарство и саше срещу простуда и не отчитат наркотици в организма. За останалите противогрипни сашетета, както и за енергийните напитки резултатите са отново отрицателни. 

При болкоуспокояващото с кодеин обаче не е така. В листовката му пише, че може да причини замайване и сънливост, поради, което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини.

„Този кодеин в тялото веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият“, посочи Робърт Ахабабиан.

Ако след прием на лекарство, тестовете отчетат алкохол или наркотици, отговорността е наша. От Министерството на здравеопазването посочват, че информацията за съдържание и специални предупреждения за всеки лекарствен продукт е описана в листовката. А пациентите трябва да са запознати със съдържанието ѝ, независимо дали лекарството е предписано от лекар, или не.

„Определени храни съдържат много малка концентрация на алкохол. Но това също е предпоставка да си създадете излишни проблеми“, допълни съветникът на премиера по пътна безопасност.

Правят и тестове с дрегер. Доброволецът изяжда един кроасан. В състава му има малко количество етилов алкохол. След половин изяден кроасан, доброволецът отново прави тест и този път дрегерът показва 0,21 промила.

„Проблемът е, че ако остатъкът от храната, в който има алкохол, все още ти е в устата и духаш с дрегер, който няма защита за такова нещо, той ще покаже алкохол. Във всяко едно указание на дрегерите пише, че трябва да са минали поне 15 минути след последното хранене, пиене или каквото и да е“, обясни Робърт Ахабабиан.

Подобен е и резултатът с вода за уста. 

Коментари

Новини Варна