IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
12:40 | 22 февруари 2024
Обновен: 15:20 | 28 април 2024

Сметната палата: Заболеваемостта и смъртността от COVID-19 у нас са сред най-високите в света

От институцията обявиха данните от направен одит за периода от 1 февруари 2020 г. до 31 януари 2021 г.

По материала работи: Слав Велев
Сметната палата: Заболеваемостта и смъртността от COVID-19 у нас са сред най-високите в света

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Въпреки предприетите мерки, България е една от страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID-19 в света. За това допринася липсата на ефективна ваксинационна кампания. Независимо от достатъчните количества и възможности за свободен избор на ваксина, страната отчита бавен процес на имунизация. Това гласят заключенията в доклада на Сметната палата след извършен одит за периода от 1 февруари 2020 г. до 31 януари 2021 г.

Документът беше публикуван на интернет страницата на институцията. Той предоставя обобщена информация не само за предприетите мерки и тяхната реализация, но и за отражението на пандемията върху цялата здравно-осигурителна система и социално-икономическия живот у нас.

Друг важен извод от направения одит е, че в началото на пандемията, в резултат на строгите противоепидемични мерки, е постигнато значително по-ниско равнище на смъртност в България в сравнение със средната за ЕС. През 2021 г. се наблюдава обратната тенденция - средната смъртност в България значително надхвърля тази в ЕС.

От осигурения значителен финансов ресурс за 2020 г. и 2021 г., изразходваните средства за подкрепа на персонала, пряко ангажиран с дейностите по предотвратяване разпространението на коронавирус, значително превишават средствата за лекарствени продукти и ваксини, пише още в доклада на Сметната палата.

Пълния доклад с констатациите на Сметната палата вижте ТУК.

Коментари

Новини Варна