IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
16:45 | 19 февруари 2024
Обновен: 11:58 | 29 април 2024

COVID-ваксините увеличават риска от други заболявания

Векторните антидоти са свързани и с повишен риск от синдрома на Гилен-Баре, а иРНК инжекциите с риск от възпаление на сърцето

По материала работи: Слав Велев
COVID-ваксините увеличават риска от други заболявания

Ваксините, които предпазват от тежко заболяване, смърт и дълготрайни симптоми на COVID при коронавирусна инфекция, са свързани с малки увеличения на неврологични, кръвни и сърдечни заболявания в най-голямото досега глобално проучване за безопасност на ваксините.

Редките събития, които бяха идентифицирани в началото на пандемията, включваха по-висок риск от възпаление на сърцето, при инжекциите с иРНК, направени от Pfizer Inc, BioNTech SE и Moderna Inc, и повишен риск от вид кръвен съсирек в мозъка след имунизация с вирусно-векторни ваксини като тази, разработена от Оксфордския университет и направена от AstraZeneca Plc.

Векторните ваксини са свързани и с повишен риск от синдрома на Гилен-Баре - неврологично заболяване, при което имунната система погрешно атакува периферната нервна система.

През последните три години в световен мащаб са приложени повече от 13,5 милиарда дози ваксини Ковид, като само в Европа са спасени над 1 милион човешки живота. Въпреки това малка част от имунизираните хора са пострадали от инжекциите, което разпали дебат за ползите и вредите от тях.

Новото изследване, проведено от Глобалната мрежа за данни за ваксините, беше публикувано в списание Vaccine миналата седмица, като данните бяха предоставени чрез интерактивни информационни табла, за да се покаже методологията и конкретните констатации.

В рамките на изследването са проучени 13 медицински състояния, които групата счита за "нежелани събития от особен интерес" сред 99 милиона ваксинирани лица в осем държави, като целта е да се идентифицират случаите, които са по-чести от очакваното след поставяна на ваксина срещу Ковид-19, пише bloombergtv.

Миокардитът, или възпаление на сърдечния мускул, е бил последователно идентифициран след първата, втората и третата доза на иРНК ваксините, установява проучването. Най-голямото увеличение на съотношението между наблюдавано и очаквано е наблюдавано след втората доза с ваксината Moderna. Първата и четвъртата доза от същата ваксина също е била свързана с увеличаване на перикардита или възпалението на тънката торбичка, покриваща сърцето.

Коментари

Новини Варна