IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:20 | 23 февруари 2024
Обновен: 11:39 | 2 май 2024

Денков: Разговарях с Габриел, готови сме да влезем в преговори (ВИДЕО)

От ГЕРБ и ДПС зависи дали ще ходим на нови избори, коментира премиерът

По материала работи: Слав Велев
Денков: Разговарях с Габриел, готови сме да влезем в преговори (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

Премиерът Николай Денков е разговарял с външния министър Мария Габриел вчера и двамата са готови за преговори относно състава на Министерския съвет след ротацията.

Следващия понеделник Мария Габриел ще е готова с оценката на изпълненото от кабинета досега.

"Ще имаме възможност като се върне от пътуване, да обсъдим състава на Министерския съвет, след което да продължим дискусията с лидерите".

Когато се влезе в преговори, ще се обсъдят различни варианти и се търси подходящо решение за всички, посочи Денков. По думите му в предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси:

"Предлагат се ясни механизми, по които да се подберат хора с качества и същевременно да е ясно кой носи политическата отговорност. Това не е търговия, а са публични и прозрачни процеси".

Управленската програма е до края на 2024 г., и е естествено тя да бъде обновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да могат да я изпълнят, коментира още премиерът.

"За да съществува правителство и парламент, то трябва да се изпълнява това, за което сме се разбрали в програмата".

Според него основните трудности ще бъдат в Народното събрание. Определи размяната на реплики в парламента като "очевидно разбирателство между ГЕРБ и ДПС" и посочи, че от тези две партии зависи дали ще отидем на нови избори.

"При съставянето на правителството говорихме за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това, че по някаква причина г-н Борисов постоянно принуждава ДПС към съответните решения - той така си е решил".

Следващият етап от управленската програма включва запълване на съставите на Антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и ключовите регулатори с изтекли мандати.

Николай Денков отказа да коментира извикването на руския посланик Митрофанова във Външно министерство. Заяви, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.

"Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички ние познаваме в България. Ако Украйна загуби опасността конфликтът да се прехвърли в съседни държави, е напълно реална".

Коментари

Новини Варна