IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:20 | 2 април 2024
Обновен: 01:14 | 30 април 2024

НС реши: Шефовете на БНБ, Сметната палата и Омбудсманът могат да станат премиер

В периода, в който някой от тях заема тази длъжност, другите му правомощия се прекратяват временно

По материала работи: Слав Велев
НС реши: Шефовете на БНБ, Сметната палата и Омбудсманът могат да станат премиер

Шефовете на БНБ, Сметната палата и Омбудсманът могат да заемат поста на премиер. Това решиха след двучасови ожесточени дебати депутатите.

Народното събрание прие промените в Закона за БНБ. Те предвиждат управителят на БНБ и неговите заместници, председателят на Сметната палата и неговите заместници, Омбудсманът и неговия заместник да могат да заемат длъжността служебен министър-председател.

В периода, в който някой от тях заема тази длъжност, другите му правомощия се прекратяват временно.

Промените в Закона за БНБ бяха пирети след двучасови ожесточени дебати. "Против" промените се обявиха от "Възраждане", БСП за България" и ИТН, предаде БНТ.

По-рано тази сутрин законопроектът беше одобрен и от правната комисия в парламента.

Ето част от дебата в пленарната зала:

Анна Александрова- председател на Комисията по правни въпроси, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"При назначавенето на лицата за служебен министър - председател, същите прекъсват правомощията си само за периода , в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани".

Петър Петров, ПГ на "Възраждане":

"Този законопроект и в преправения му вид е протовиконноситуционен. Защо? Защото се смесват трите власти. Председателят на Сметната палата - той ще стане служебен премиер. Ще организира изборите и след това, когато се върне отново обратно, за да довърши мандата си като председател на Сметната палата, трябва да одитира тези избори. Тоест - той ще прави одит сам на себе си. Конституцията не допуска подобно смесване на властови правомощия".

Корнелия Нинова, председател на БСП:

"Ние от "БСП за България" няма да подкрепим нито един от предложените текстове. Още от самото начало при пормяната в Конституцията, ние категорично заявихме, че тази промяна е грешна. Днес се опитвате тази грешка да я поправите с нови 3 грешки. По-лошо е, че трупането на на тези грешки през нови и нови законодателни промени, руши държавността, инстицуиите".

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН:

"И двете поправки бяха внесени в последния момент, без обсъждане, директно стоварени на правна комисия, като снощи поправката внесохте в 18 ч. Снощи, като ви видяхме предложенията, разбрахме, че сте се усетили за елемента с неплатения отпуск и как е в противоречине с Конституцията".

Коментари

Новини Варна