IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
07:41 | 6 май 2024
Обновен: 03:40 | 19 май 2024

Започва Светлата седмица

Светли понеделник е, какви са традициите днес

По материала работи: Слав Велев
Започва Светлата седмица

На втория ден след Великден, според православната традиция, започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

 

Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Известна е още като Седмица на обновлението, защото донася просветление за вярващите и надежда за вечен живот.

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Прочетете ощеГергьовден е! Традицията повелява: Първото родено през годината мъжко агне да се заколи за трапезатаДневен хороскоп за Гергьовден: Ден за размисъл за Овен, Телец- спестете париИздирват с европейска заповед за арест, таксиджията, помел жена в Пловдив и избягалБоксовата легенда Сашо Христов: В спорта не трябва да има наши и ваши, щях да стана олимпийски шампион, но ме прецакахаРазследване 2-ра част: Още потърпевши от хирурга, правил гинекологични прегледи

Вторият ден на Великден се нарича Светли или "разтурни" понеделник. Той е свързан с обичая "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие.

В някои села на Казанлъшко и Габровско на втория ден от Великден младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца. Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие.

През трите празнични дни има общоселски хорà, чиято основна функция е предпазно магическа.

Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя, когато всички отиват на тържествена църковна служба. Поздравът "Христос Воскресе" се спазва 40 дни.

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Тя поставя завършека на великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

От днес до събота всеки от дните се нарича светъл, а неделята е посветена на Тома - апостолът, който не повярвал в това, че Иисус е възкръснал, докато не го видял с очите си. Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се почита паметта на Свети Тома, един от учениците на Иисус. 

Коментари

Новини Варна