IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
14:00 | 24 май 2024
Обновен: 20:21 | 16 юни 2024

Илияна Йотова подкрепи протестиращите преподаватели

Тя смята, че недоволстват не толкова за своите заплати, а за уважение и авторитет

По материала работи: Слав Велев
Илияна Йотова подкрепи протестиращите преподаватели

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи протестиращите служители на университети.

"В пълното си право за протест са преподавателите от висшите учебни заведения", заяви в Чепеларе Йотова, която днес уважи празника на града и тържественото отбелязване на 24 май. 

"Подкрепям ги с цялата си душа и сърце. Не можем да говорим, че сме една от най-старите цивилизации, че България е в основата на създаването на славянската цивилизация, наред с латинската и византийската, и едновременно с това, в 21 век, когато най-големите предизвикателства са свързани с подготовка, с образование, с технологии, ние да имаме национални бюджети, които не само, че не увеличават вътрешния брутен продукт за образование, а го намаляват. Това е срамно“, посочи Йотова. 

Според Йотова днешният протест показва, че преподавателите недоволстват, не толкова за своите заплати, а протестират за уважение и авторитет.

Вицепрезидентът на България коментира и държавната политика по отношение на Смолянска област, която е един от обезлюдяващите се райони в страната. „За съжаление, Смолянският регион е най-обезлюдяващият се район и това го сочат последните класации на целия Европейски съюз. Не е Северозападна България, а точно Смолянският регион. Тази дивна красота – всеки, който е дошъл в България, казва, че това е едно от най-красивите места в Европа", посочи тя. "Нека самите ние заедно обединени, поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната. И тогава противоборството, партийността, тази партизанщина, тези скандали, които ни заливат всеки ден, ще отстъпят място на един спокоен държавнически разговор“, посочи още Йотова. 

Коментари

Новини Варна