IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
18:02 | 30 юни 2015
Обновен: 23:34 | 12 май 2024

Неизвестна крепост откриха археолози край Приморско

В лонгоза на Ропотамо вече текат усилени разкопки

По материала работи: Слав Велев
Неизвестна крепост откриха археолози край Приморско

Напълно неизвестна на науката крепост откри археологът на Националния исторически музей д-р Иван Христов в лонгоза на Ропотамо в близост до Приморско, съобщиха от музея, цитирани от "Дарик". Крепостта заема площ около три декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Хълмът е заобиколен от стръмни урви, които го правят труднодостъпен за нападател. Влиза се само по тясна пътека и точно там е издигната мощна кула.
 

Крепостта, която се определя като античен предшественик на Приморско, вече е обект на усилени археологически разкопки.
 

През първата седмица от разкопките е разкрита част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и необичаен каменен кръг в чиито център са открити странни тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея - античен град-държава на Мраморно море.
 

Името на крепостта се е запазило до наши дни. В стари карти на Горското стопанство д-р Иван Христов е открил, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава лечител или лечителка.
 

Култа към лечебни божества и светии е много силен по Южното Черноморие. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т. е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т. е. лечителка. Кое божество е дало името на предшественика на Приморско засега остава неизвестно. Учените очакват разкопките да разкрият тайната, включително и с какво точно и как това място е лекувало хората.

Коментари

Новини Варна