IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
България
15:30 | 10 юли 2024
Обновен: 23:10 | 18 юли 2024

Комисия гласува депутатите да получават заплати по време на предизборна кампания

Отхвърлиха предложението да се подлагат на изследване за наркотични вещества

По материала работи: Александър Дечев
Комисия гласува депутатите да получават заплати по време на предизборна кампания

Народните представители ще получават заплати и по време на предизборната кампания. Това стана ясно на заседание на временната комисия за изготвяне на проект на правилник на Народното събрание. Тя прегласува и отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за парламентарни избори, съобщава "Нова телевизия".

На предишното си заседание комисията прие за времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбрания парламент депутатите да не получават възнаграждение и да нямат право да използват служебни автомобили. Предложението беше на депутати от несъществуващата вече парламентарна група на „Величие“. Днес комисията се върна отново на текстовете и ги отхвърли с два гласа „за”, нито един „против” и шестима въздържали се.

Преди това не беше прието предложението по финансовите правила на парламента възнагражденията да се начисляват от деня на полагане на клетва от народните представители до деня на откриване на предизборна кампания за избори за следващото Народно събрание. Това наложи преразглеждане и на вече приетите текстове за заплатите. 

Цвета Рангелова от „Възраждане” посочи, че е получила запитвания дали този текст да не получават възнаграждения по време на предизборната кампания не противоречи на Конституцията, в която пише, че работата на Народното събрание е непрекъсната. Освен това тя отбеляза, че по време на предишната предизборна кампания е имало две извънредни заседания.

Председателят на временната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) предложи да се прегласува вече приетото предложение за неполучаване на заплати за периода на предизборната кампания, тъй като не е приет начинът, по който ще се изчисляват възнагражденията на депутатите.

Временната комисия за правилника отхвърли и предложенията на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ депутатите да се подлагат на изследване за наркотични вещества.

От „Възраждане“ предлагаха народният представител доброволно да се подлага два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка, като първият път задължително да е при встъпването му. Предвиждаше се отказът от подлагане на такова изследване, както и положителните резултати да се оповестяват публично на сайта на Народното събрание в личния профил на народния представител. 

От „Има такъв народ” предлагаха народният представител да е длъжен да направи изследване за употреба на наркотични вещества и на алкохол. Предвиждаше се изследването да се прави в началото на всяка парламентарна сесия; както и по разпореждане на председателя на Народното събрание или по инициатива на една трета от народните представители - когато от поведението на депутата може да се направи обосновано предположение, че употребил алкохол или наркотично вещество. От ИТН предвиждаха и санкции за народни представители, дали положителен резултат или такива отказали да се явят на тест. 

Временната комисия за правилника отхвърли и двете предложения за тестване на народните представители с три гласа „за“, нула „против“, пет гласа „въздържал се“.

Програмата на парламента за тази седмица предвижда депутатите да разгледат в петък проекта на правилник на 50-ото Народно събрание.

Коментари

Новини Варна