IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
18:29 | 1 юли 2015
Обновен: 13:42 | 17 април 2024

Правната комисия пусна референдума на Плевнелиев

"За" въпросите на президента гласуваха 10 депутати от комисията, 5 бяха "против", 1 се въздържа

По материала работи: Юлиян Атанасов
Правната комисия пусна референдума на Плевнелиев


Правната комисия одобри предложението за национален референдум с въпросите на президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.
Въпросите при провеждане на референдум ще са: 1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? 3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на изборите и референдума.
В правна комисия не бяха гласувани, макар да бяха предложени редакции по въпросите. "За" въпросите на президента такива каквито са гласуваха 10 депутати от комисията, 5 бяха "против", 1 се въздържа. След като приключи тази първа точка от дневния ред червени депутати напуснаха и казаха, че няма да участват повече в този фарс.
Емил Димитров от Патриотичния фонд предложи редакция в третия въпрос той да е за това дали се подкрепя български граждани в чужбина да могат да гласуват и дистанционно. От АБВ припомниха техните предложения за редакция на въпросите – на първия да стане дали се подкрепя въвеждането на смесена избирателна система, при която половината от народните представители да се избират мажоритарно. РБ предложиха редакция в първия въпрос за мажоритарното гласуване. Мая Манолова отново посочи отношението на БСП по трите въпроса от преди малко повече от една година и каза, че няма причина БСП да е променя позицията си. Тя заяви, че у хората има свръх очакване от задължителното гласуване. Манолова лично е скептична, но хората да се произнесат.

Коментари

Новини Варна