IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
19:42 | 1 юли 2015
Обновен: 10:00 | 20 април 2024

Осиково не иска роми от Гърмен

Жители на селото протестираха срещу настаняването им

По материала работи: Юлиян Атанасов
Осиково не иска роми от Гърмен

 

След жителите на Гърмен и Марчево дойде ред и на хората в село Осиково да протестират срещу ромите, пише dnes.bg. 60 - 70 души от населеното място направиха мирен протест пред сградата на общината днес. Те заявиха, че не са съгласни в затвореното училище в селището да бъдат настанени ромски семейства.
"Правим нашия протест, преди да започне извънредната сесия на Общинския съвет. Разбрахме, че имало идея да докарат при нас останалите без дом ромски семейства след акцията по премахването на четири незаконни постройки в понеделник в квартал "Кремиковци". Събрали сме и протестна подписка, че не искаме да ги настаняват в затвореното преди години училище", заявиха жители на Осиково.
Втори вариант за осигуряване на подслон и покрив за ромите е училището в съседното село Скребатно, но се очаква и тамошните жители да реагират и да се вдигнат на бунт. "Има и трети вариант - да се ползва училище в друго населено място в общината. Но е сигурно, че и неговите жители ще са против", посочиха общински съветници в Гърмен.
Самите роми в понеделник декларираха, че не искат да ги местят на друго място. Желанието им е да имат домове в ромския квартал "Кремиковци", за да са заедно със своите роднини, близки и съкварталци.
По-късно през деня Общинският съвет не взе решение за настаняването на останалите без дом ромски семейства в закритото преди години училище на село Осиково, съобщи БТА. Общинарите се съобразиха с мнението на местните хора, които са против в селището им да живеят роми от квартал "Кремиковци".
На сесията присъстваха кметовете на всички населени места. Те бяха категорични, че никъде ромите не са желани.
В следващите дни кметът на община Гърмен Минка Капитанова и представители на Общинския съвет ще имат срещи с хора от централната власт и с представители на държавни институции с отношение към проблема.
Държавата нека намери вариант за настаняване на останалите без покрив ромски семейства, казаха съветници.

 

Коментари

Новини Варна