IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:15 | 1 юли 2015
Обновен: 15:15 | 27 април 2024

Няма основание за оставка на шефа на пожарната

Бъчварова оценява много високо работата му

По материала работи: Юлиян Атанасов
Няма основание за оставка на шефа на пожарната

Вътрешният министър Румяна Бъчварова беше категорична, че няма основание да се иска оставката на директора на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, за която призоваха синдикатите в МВР, пише dnes.bg.
Много високо оценявам това, което прави комисар Николов и не мисля, че е основателно в професионален план исканията за оставката му. Той работи много добре и се справя със задачите, които има и в административен, и в оперативен план”, посочи мотивира се тя.
Бъчварова коментира още, че не може да се говори за цикличност на случаите на етническо напрежение.
Според нея само комплекс от мерки и усилия може да даде резултат да не се стига до напрежение между българи и роми.
Бъчварова подчерта, че МВР няма нито бюджет, нито сили само да изгражда видеонаблюдение, особено в малките населени места.
„Затова разчитаме на сътрудничество с органите на местната власт и Асоциацията на частните охранители. По отношение на тази подтема – за напрежението в районите със смесено етническо население, ние сме определили кои са областите, в които има повишени нива”, посочи тя и уточни, че най-високи са нивата във Видин и Сливен.
„Те са в области, в които няма висока престъпност сред ромското население. Критичните зони, които идентифицираме, са около големите градове, всички останали са в зони, в които няма висока ромска престъпност”, поясни тя като по думите й това означава, че не може с една политика да бъде решен проблема, с който се сблъскват – да бъде туширано напрежението и да се борят с високата криминогенност на този етнос. „Необходими са различни политики и подходи”, коментира министър Бъчварова.
„Вторият принцип, и мисля, че това е правилния подход, е мобилизиране на целия ресурс на правомощия на отделните териториални звена за решаване на проблемите”, каза още Румяна Бъчварова.

 

Коментари

Новини Варна