IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:38 | 2 юли 2015
Обновен: 13:43 | 17 април 2024

Производители на череши на протест в Кюстендил

Искат компенсации заради руското ембарго за внос на стоки от ЕС

По материала работи: Деян Михайлов
Производители на череши на протест в Кюстендил

Протест на черешопроизводители се провежда на площада в Кюстендил. Те настояват за компенсации от държавата заради наложеното от Русия ембарго за внос на стоки от Европейския съюз. Също така недоволстват от изкупната цена на черешите, която е 50 ст. за килограм.

"Сега цялата продукция остава за българския пазар. Но черешите нито се изкупуват от фабриките, нито има пазар за прясна консумация. Черешите се продават за 50 ст., което всички знаем, че е грях, защото на пазарите струват между 3 и 5 лева", обясни протестиращ пред Нова тв.
Производител на череши каза, че на берачите се плаща по 30 ст. Ниската изкупна цена обаче не позволява производителите да си покрият разходите и са на загуба. "Запалшени сме от фалити. Искаме с подкрепата на кмета да получим компенсации от държавата", заяви друг недоволен.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви, че вече е изпратено писмо до Министерството на земеделието и храните с искане за незабавни мерки.
"Ние като коректни партньори на ЕС пострадахме много от ембаргото. За тези два-три месеца тази година нямаше как да бъде преориентирана продукцията и се оказа, че всички фабрики са задръстени и са наложителни бързи компенсации за спасяване на земеделието", обясни кметът.

Коментари

Новини Варна