IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
14:54 | 25 септември 2015
Обновен: 10:45 | 24 април 2024

Производства по несъстоятелност за 2,89 млрд. лв. в КТБ

Скоро ще е готов докладът, разследващ паричните потоци

По материала работи: Деян Михайлов
Производства по несъстоятелност за 2,89 млрд. лв. в КТБ

Синдиците на КТБ са започнали производства по несъстоятелност срещу „много на брой длъжници” с материален интерес за 2,89 млрд. лева. Това обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Финансовият министър запозна Народното събрание с мерките, които синдиците предприемат по защитата на масата на несъстоятелността.

От неговия отчет стана ясно още, че по заповедни производства по чл. 417 от Гражданско-процесуални кодекс (ГПК), засягащи взимания, основаващи се на различни актове на административни органи, счетоводни документи или нотариални актове, са предприети действия, целящи събирането на 1,47 млрд. лева.

По закона за особените залози синдиците са предприели мерки за събирането на 200,3 млн. лева, а изпълнителните листове са на стойност 609 млн. лева. Образуваните наказателни производства са за малко над 500 млн. лева. 

Горанов беше категоричен, че част от тези липси са били налице още преди обявяване на банката в несъстоятелност. От май до септември синдиците са подали 156 иска срещу прихващането на общо 185,8 млн. лева, а през октомври могат да бъдат заведени още 5 иска на стойност 70 млн. лева. Като част от обезпечителните действия синдиците няма да заличават кредитите, които са били обект на прихващане. 

Петър Славов обърна внимание, че не са важни само водените дела, но и натрупаването на масата на несъстоятелността в банката. 

До края на септември ще бъде готов и докладът на международната фирма, наета да разследва дейността на КТБ – „Аликс Партнърс Сървисис”, съобщи още финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите.

Той коментира, че информацията в него е чувствителна относно защитата на масата по несъстоятелността и затова тепърва ще бъде търсен начин Народното събрание и обществеността да бъдат запознати с анализите на компанията, наета през юни 2015 година.

Мартин Димитров заяви, че първият адресат на този доклад трябва да бъде прокуратурата, за да бъде гарантирано, че подобен казус няма да бъде повторен. Горанов посочи още, че представителите на компанията работят в тясно сътрудничество със синдиците на банката и им предоставят детайлна информация.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна