IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:12 | 9 ноември 2015
Обновен: 09:33 | 23 април 2024

"Мерцедес"-ът в лечението на рак идва у нас от 2017-а

Това е съвременна технология за лечение чрез изотопи

По материала работи: Златина Добрева
"Мерцедес"-ът в лечението на рак идва у нас от 2017-а

Очаква се от средата на 2017 г. пациентите с туморни заболявания у нас да могат да се възползват от съвременната технология за диагностика и лечение чрез изотопи, произведени от ускорител в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките, коментира пред БТА председателят на Института доц. Димитър Тонев.

 

"Машината вече е произведена във Ванкувър и е минала успешно всички изпитания, абсолютно безопасна е, няма делящ се материал", отбеляза експертът. "Пускането в експлоатация на ускорителя е най-големият научен проект на България, коментира Тонев. Избраната технология е TR-24, която жаргонно се нарича "мерцедесът на ускорителите", коментира той.

 

По думите му срокът - средата на 2017 г., в който пациентите вече ще могат да се възползват от работата на апаратурата, може да бъде спазен, ако се осигури нужното дофинансиране на проекта и няма обжалвания на процедурите, които института обявява по Закона за обществените поръчки. Засега обаче от Института срещат разбирането и финансовата подкрепа на правителството.

 

Досега от Института са получили дарение от Департамента по енергетика на САЩ в размер на 3 млн. долара, 2 млн.долара - от АЕЦ "Козлодуй" и още 3 млн. лева от българското правителство. С тях е закупена машината и е осигурен първия етап на строежа на специалната сграда, в която ще работи.

 

"Нужни са ни след това още 6 млн. лева, за да изградим съоръжението и да купим "горещи камери" - места, в които безопасно да се манипулира с този продукт, който после се инжектира в кръвта на хората", поясни Тонев.

 

Очаква се през 2016 г. ускорителят да бъде монтиран и през 2017 г. да започне производство за всички пет скенера в България, вкл. и за такива на Балканите - в Северна Гърция, Македония и Сърбия. Изотопите, произведени от ускорителя, захранват скенерите за диагностика и лечение на туморни заболявания.

 

В момента има два малки т.нар. "бейбициклотрона" - в болница "Света Марина" във Варна и в Александровска болница в София. Те обаче могат да произвеждат само единични дози за техните болници и само т.нар. продукт Флуор 18, използван за лечение на мозъчни тумори.

 

Новата машина ще има възможност да произвежда не само големи количества Флуор 18, но и други изотопи за диагностика и лечение на туморни заболявания./dnes.bg

Коментари

Новини Варна