IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
21:37 | 12 юни 2016
Обновен: 04:53 | 22 април 2024

Даниел Митов: Към икономическите мигранти нямаме задължения!

Трябва да спрем нелегалното влизане в ЕС, категоричен е министърът на външните работи

По материала работи: Слав Велев
Даниел Митов: Към икономическите мигранти нямаме задължения!

В интервю, публикувано под заглавие "България не може да предложи острови", министърът на външните работи на България Даниел Митов отговаря на въпроси, свързани с бежанската криза, предава БТА, цитирана от dnes.bg
 

В интервюто българският министър подкрепя лансираната от австрийския му колега Себастиан Курц идея за частично прилагане на австралийския модел, при който бежанците да бъдат прехващани още в Средиземно море и връщани обратно или приемани на определени острови, например Лесбос, за регистрация и разпределение.
 

"И България е за репатриране. Това е разумен начин за демотивиране на нелегалните икономически мигранти", казва Митов.
 

Според него австрийският министър търси креативни решения на проблема. "Нашите схващания по редица въпроси са подобни. Положително по света има модели, от които можем да се поучим. Но България не може да предложи острови. Двадесет и осемте членки трябва да водят този дебат в рамките на ЕС", заявява Митов пред журналиста от "Пресе" Кристиан Улч.
 

За обща защита на външната си граница ЕС има нужда от по-голяма интеграция, счита Митов. "Второ, трябва да уеднаквим бежанските и интеграционните системи. Трето, ЕС трябва да сключи споразумения с трети страни за връщане на нелегалните мигранти. Към бежанците, нуждаещи се от международна закрила, имаме задължения, които трябва да решим с фронтовите държави: Турция, Ливан, Йордания и други страни. Към икономическите мигранти нямаме задължения, те трябва да се връщат в държавите, от които идват", казва българският министър.
 

"Трябва да спрем нелегалното влизане в ЕС и да отворим легални пътища", заявява Митов, "Всяка мярка, която взимаме, трябва да отразява тази философия. Второ, ЕС не е с неограничен капацитет. Нашите социални системи са застрашени, ако в страните ни влязат големи бежански потоци. Вниманието ни трябва да е насочено към спазване на границите и спиране на доходите на трафикантите. Безпощадно трябва да разрушим мрежите им. Защото с печалбите си те финансират частично терористични организации."
 

Предложението на Европейската комисия за налагане на парични глоби на държавите, които не изпълняват бежанските квоти, Митов коментира по следния начин: "С квоти може да се разпределят отговорността и натовареността. Затова не се възпротивихме. Но квотите не решават бежанския проблем. Напротив, те мотивират още повече хора да дойдат". Митов определя като основна цел мотивирането на бежанците да се върнат по родните си места и да възстановяват държавите си.
 

Министърът е на мнение, че Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. вече не е подходяща за 21 век. "Разбира се, части от нея са все още валидни и универсално приложими, но документът е формулиран по принцип за хора, които бягат от комунистическите режими. Не се отнася за маси от хора. Защото тоталитарните режими бяха затвори, които не пускаха никого да излезе", уточнява Митов.
 

На въпрос за мнението му за санкциите, наложени на Русия от ЕС, външният ни министър е категоричен: "Санкциите са единственият инструмент, с който разполага ЕС, за да повлияе на поведението на Русия. Ние не желаем военно, а мирно и дипломатическо решение, стабилизация на Източна Украйна."

Коментари

Новини Варна