Варна °
fallback
България
20:31 | 9 август 2016
Обновен: 03:17 | 18 май 2025

Съхранявате ли правилно плодовете и зеленчуците?

На всеки се е случвало да купи продукт, който започва да се разваля далеч по-бързо, отколкото очаква

По материала работи: Юлиян Атанасов

Ако някога сте били неприятно изненадани да видите плод или зеленчук, който току що сте купили, да започне да гние и да се разваля далеч по-бързо, отколкото сте се надявали, имайте предвид, че може би го съхранявате неправилно.Много плодове, докато узряват, отделят едва забележимо газ, наречен етилен. Често магазинерите третират плодовете и зеленчуците с етилен, за да узряват по-бързо, обясняват от Business Insider.Твърде много етилен обаче може да доведе до загуба на хлорофил (това, което се случва, когато листата от зелени започнат да пожълтяват или да покафеняват). И колкото по-етиленов е един продукт, толкова повече газ отделя. Така че, когато един плод или зеленчук тръгне да се разваля, трябва да го преместите от другите.За да ви помогнем, предлагаме списък с продукти и как да ги съхранявате, така че да бъдат свежи за по-дълго време.

 

 

 

Съхранявайте ги сами

 

Тези плодове и зеленчуци отделят много газ, а и са доста чувствителни към него:

 

Ябълки

Авокадо

Зрелите банани

Зеле

Патладжан

Маруля

Пъпеши

Манго

Гъби

Нектарини

Лук

Круши

Праскови

Сливи

Скуош

Домати

 

 

Съхранявайте ги заедно, но с едно наум

Тези плодове и зеленчуци може да се държат заедно, но по-узрелите е добре да се отделят. Чувствителни са към етилен:

 

Аспержи

Броколи

Брюкселско зеле

Моркови

Зелен боб

Грозде

Бамя

Картофи

Сладки картофи

Диня

Тиквички

 

 

Съхранявайте навсякъде

 

Тези плодове и зеленчуци не се влияят от етилена:

 

Чушки

Горски плодове - ягоди, боровинки, къпини, малини и т.н.

Цитрусови плодове, като лимони и лайм

 

Къдраво зеле

Ананаси, въпреки че те отделят малко етилен

Ако търсите по-бърз начин, за да запомните този списък - плодовете са тези, които създават повече етилен, докато зеленчуците са тези, които поемат вредните ефекти от него.

 

bgonair.bg

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback