IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:15 | 14 октомври 2021
Обновен: 12:48 | 24 октомври 2021

Помощник-фармацевти не получават от 9 месеца допълнителните 360 лв.

Полагат им се, но НЗОК не им ги дава

По материала работи: Ставри Таргов
Помощник-фармацевти не получават от 9 месеца допълнителните 360 лв.

"Търсим Вашето съдействие, за да дадем гласност на един проблем, който касае всички помощник-фармацевти, работещи в болнични аптеки. Вече девет месеца едно грешно тълкувание на чл.5 от ЗБНЗОК от експертите от НЗОК лишава тази група фармацевтични специалисти от предвиденото допълнително трудово възнаграждение от 360 лв."

Това се казва в писмо до ИА "Черно море" от Българската асоциация  на помощник-фармацевтите, подписано от председателя на УС на организацията Лиляна Петрова.

"От БАПФ отправихме запитване до НЗОК и ги запознахме с проблема. Последва кореспонденция, от която се разбира, че НЗОК некоректно тълкува понятието „специалисти от професионално направление „Здрави грижи“, като цитират текст на ПМ от 2002г./според което помощник-фармацевтите са в Направление“Фармация“. /, без да отчитат настъпилата промяна в 2008 г.

Актуалният документ, който включва помощник-фармацевтите в направление „Здрави грижи„ е от 2008г. а именно : „Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите от професионално направление "здравни грижи" за образователноквалификационна степен "професионален бакалавър по ..." (обн. в ДВ бр.87/01.10.2008 г.)

Цялата кореспонденция по темата е публикувана на сайта на БАПФ: www.baap.bg За своевременно положително решаване на казуса изпратихме отново писма до Надзорния съвет на НЗОК, КЗ, МЗ. Запознахме с проблема и синдикатите. Въпреки възраженията по казуса, отразени в писмата на БАПФ и подробната аргументация, до момента няма положително развитие по въпроса. Нещо повече.

С промяна в чл.5 от ЗБНЗОК през септември 2021г. в списъка на имащите право на допълнително възнаграждение във връзка с КОДИД 19 бяха включени магистър-фармацевтите, работещи в болнични аптеки. Като основен аргумент за включването им в чл.5 от ЗБНЗОК депутатите посочиха,че „помощникфармацевтите като специалисти в Направление „Здравни грижи“ получават допълнително заплащане от 360 лв.и ,че това е дискриминационно спрямо техните управители - магистър фармацевтите.

„От БАПФ подкрепяме разбирането, че магистър фармацевтите несправедливо бяха пропуснати в чл.5 от ЗБНЗОК. Но истината е, че на практика помощник-фармацевтите вече девет месеца не получават предвидените допълнителни възнаграждения", завършва писмото.

 

Коментари

Новини Варна