IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
15:00 | 1 декември 2021
Обновен: 14:40 | 18 април 2024

Ограничават на 90 км в час скоростта на фаталния участък на АМ "Струма"

Ще бъде освежена и маркировката

По материала работи: Ставри Таргов
Ограничават на 90 км в час скоростта на фаталния участък на АМ "Струма"

Снимка БНР

Първите действия, които ще се предприемат за фаталния участък от “Струма”, на който миналата седмица 45 души загинаха в автобусна катастрофа, са скоростта на движение да се намали на 90 км в час и пътната маркировка да се освежи, доколкото позволяват сегашните метеорологични условия.

Това стана ясно при представянето на резултатите от проверката на пътния участък, направена от регионалното министерство. Такава проверка за състоянието на пътя се прави в момента и от прокуратурата.

“МРРБ предлага на МВР да ограничи скоростта на движение в този участък на 90 км в час, защото

напречният наклон там е
по-голям от 4 градуса,

а строителните разпоредби предвиждат при такива пътища ограничение от 90 км в час, а не 120, както е сега”, каза служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Такова е било ограничението и когато участъкът е пуснат за движение през 2007 г., но по неизвестни причини през 2012 г. максимално допустимата скорост е вдигната.

“Това на практика не е магистрала, а скоростен път. Останалите му параметри са добри с изключение на маркировката, която е износена и с понижена видимост, и мантинелата за отбивката, която е от стария тип. От миналата година у нас действат нови изисквания за мантинелите, на които тази не отговаря”, каза още Комитова.

На въпрос дали новите разпоредби не изискват всички стари мантинели по пътищата да се сменят, министър Комитова отговори така: “В България има и нови изисквания за противоземетръсната устойчивост на сградите, но означава ли това да съборим всички домове, в които живеете, и да ги построим наново?”.

Все пак въпросната мантинела на “Струма” ще бъде подменена в най-скоро време, като

новата ще има светлоотразително чело

На нея и на мантинелата от другата страна през 10-12 метра ще бъдат поставени светлоотразителни триъгълници. Според шефа на АПИ Ивайло Денчев маркировката също ще се освежи, доколкото позволяват сегашните метеорологични условия, а напролет ще се направи нова, съобщава 24 часа.

Коментари

Новини Варна