IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:00 | 29 септември 2023
Обновен: 22:20 | 14 май 2024

Въглищните централи ще работят до 2038 година

Всеки работник, който иска да напусне, ще получи веднага 36 заплати

По материала работи: Ставри Таргов
Въглищните централи ще работят до 2038 година

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след среща с финансовия министър Асен Василев той е обещал въглищните централи да работят до 2038 година и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати.

Постигнато е съгласие да не може да се изграждат соларни паркове върху мини, язовири, хвостохранилища.

Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии.

"Надявам се на Министерски съвет днес с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите", заяви Борисов, цитиран от БНР.

Още от сутринта миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната. Те са против териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които днес кабинетът ще разгледа.

Демонстрантите пробиха кордона на полицията и малко след 8.00 часа блокираха двете платна на автомагистрала "Тракия" на разклона при Стара Загора.

Движението бе спряно, образуваха се километрични опашки.

Протестиращите заявяват, че са готови на безсрочен протест.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков пристигна при миньорите и енергетиците, които затвориха автомагистрала "Тракия" край Стара Загора, съобщи репортерът на БНР на място Иван Славов. 

Илков се опитва да убеди протестиращите да освободят за движение магистралния път, който стои затворен от часове. Към момента опитите му са неуспешни.

След като блокираха Прохода на републиката в района на Гурково, протестиращите слязоха на Подбалканския път, където блокираха и двете платна. Напрежение няма, съобщава Десислава Крачолова от Радио Стара Загора.

Стотици заети в сектора вече часове са на мястото. Те заявиха, че така държат блокиран и Прохода на Републиката . Около 11 часа те отпратиха представители на жандармерията със скандирания Довиждане.

Протестиращите научиха по време на протеста решението на премиера Николай Денков, който категорично отказа отлагане на приемането на териториалните планове за въглищните райони и една от протестиращите – Галина Вълчева, обяви гладна стачка.

Протестиращите заявиха, че са готови отново да ходят в столицата, за да променят решението. 

Миньори и енергетици от Перник блокираха тази сутрин пътен възел Даскалово на изхода за града.

Протестно шествие от автомобили потегли по автомагистрала "Струма" към пътен възел Мало Бучино, след което се очаква се върне обратно в Перник.

"Искаме работа, искаме централите да работят. Искаме да можем да храним децата си", заявиха протестиращите.

Енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньори от мини "Открит въгледобив" затвориха изцяло - трите ленти в двете посоки на АМ "Струма" при пътен възел "Бинека", на разклона за Кюстендил, каза за БНР синдикалистът от централата Иво Димитров. Има изпратена и полиция и жандармерия, образували са се километрични опашки от пътуващи в двете посоки.

Протестиращите са категорични, че ще останат на магистралата дотогава, докато правителството не вземе правилното решение за регионалния план за справедлив преход и ТЕЦ "Бобов дол" остане да работи до 2038 година.

Над 4 часа остава блокирана  в двете посоки АМ "Струма"  при пътен възел "Бинека" при Дупница от енерегетици от ТЕЦ "Бобов дол" и мини "Открит въгледобив". Протестиращите се заканват да останат на аутобана, докато правителството не презагледа и коригира регионалния План за справедлив преход така, че ТЕЦ "Бобов дол" да продължи да рабоит до 2038 год., а техните заплати и поминък да бъдат гарантирани.

От АПИ обявиха, че за пътуващите по АМ "Струма" от Благоевград към София трафикът се отклонява при пътен възел "Бобошево" по път I-1 Благоевград - София. За пътуващите по АМ "Струма" от София към Благоевград движението се пренасочва от пътен възел "Дупница - север" по I-1 (E-79) София - Благоевград.

Движението се регулира от служители на "Пътна полиция". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Работещи в "Топлофикация - Русе" организираха тази сутрин протестна акция в района на граничния пункт "Дунав мост".

Преди началото на работния ден те обикаляха с личните си автомобили кръговото кръстовище в района и блокираха движението за около половин час.

Причината за протеста им е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства.

 

Коментари

Новини Варна