IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
17:06 | 29 септември 2015
Обновен: 10:46 | 24 април 2024

Горанов се отказа от персоналната данъчна политика на общините

Дебатът по темата не е спрял, остави вратата отворена финансовият министър

По материала работи: Борис Проданов
Горанов се отказа от персоналната данъчна политика на общините

“Няма да предлагаме идеята общините да провеждат своя данъчна политика върху доходите. Изпратих актуализиран вариант за промени в закона за облагане на доходите, защото се прецени, че идеята не е приемлива мярка”. Това заяви преди заседанието на Тристранния съвет финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа". Той добави, че дебатът по темата не е спрял и че бил изненадан от посоката на обсъжданията. "Голяма част от бележките, които социалните партньори са направили са намерили отношение в окончателния вариант", каза министърът.


В първоначалния вариант за поправки в закона, Владислав Горанов предложи общините да получат възможност над стандартната ставка от 10% при облагането на доходите, да добавят от 0 до 2% налог, приходите от който да остават в местните бюджети.


В актуализирания вариант на Горанов, който тристранният съвет обсъжда в момента е отпаднала и идеята в промените на закона за ДДС да отпадне въвеждането на 700 лв. праг за данъчен кредит. Първоначалното предложение бе работодателите да обявяват пред НАП използването на служебни устройства и коли от служителите им за лични нужди на стойност над 700 лева. Ако липсва такава декларация, НАП ще иската обратно използвания данъчен кредит.


Шефката на данъчна политика във финансовото министерство Людмила Петкова обясни, че ще се обмисли методика по която да се разграничава използването на активи на фирмата за лични цели от служителите. Тя даде пример със собственици на хотели, които използват 1-2 стаи за живеене на персонала си. Площта на тези стаи ще се приспада от общата площ на хотела и ще се пресмята размерът на данъчния кредит.


За автомобилите пък ще се приспадат изминатите километри, когато колата се използва за лични нужди от общия пробег на служебни яавтомобил. По повод предложението за промени в местните данъци и такси, според които собственици на земеделски земи, които са в чертите на населените места, но не са променили предназначението им, ще плащат данък, Горанов заяви, че това засяга само собственици на бивши земеделски земи, останали в чертите на големите градове. Друго предложение, което освобождава от данък земите на църкви, храмове и манастири, Горанов каза: ”Но ако не се ползват небогоугодно”, заяви Горанов.

Коментари

Новини Варна